Tužna obljetnica

Obilježavajući 20. godišnjicu najveće rudarske nesreće na ovim prostorima, kada je u snažnoj eksploziji poginulo 180 rudara 26 avgusta delegacija Rudnika Kreka, Ministrastva energije, rudarstva i industrije FBiH položila je cvijeće na Spomen obilježje u krugu Rudnika Dobrnja-Mramor. Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović uputio je pismo JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD Rudnici ""Kreka"" povodom obilježavanja 20. godišnjice od pogibije 180 rudara.

26.avgust 2010.

     IN MEMORIAM  26.08.1990 - 26.08.2010.


    Tužna obljetnica

 


Obilježavajući 20. godišnjicu  najveće rudarske nesreće na ovim prostorima, kada je u snažnoj eksploziji poginulo 180 rudara 26 avgusta delegacija Rudnika Kreka, Ministrastva energije, rudarstva i industrije FBiH položila je cvijeće na Spomen obilježje u krugu Rudnika Dobrnja-Mramor.

 

U trenutku eksplozije ugljene prašine u Mramoru, nalazilo se 181 rudar. Snažna eksplozija prouzrokovala je katastrofalne posljedice, obzirom, da je od 181 rudara preživio samo jedan rudar. Iza poginulih rudara ostalo je 365 djece.  U cilju rješavanja životnih pitanja porodica poginulih, 11.09.1990.godine u Rudnicima ""Kreka"" u Tuzli, osnovan je Fond ""26.avgust 1990.godine"" za pomoć porodicama poginulih rudara čiji je osnovni zadatak rješavanje svih pitanja materijalne i finansijske prirode sa kojima se susreću porodice poginulih. Fond i danas egzistira i pomaže u rješavanju stambenih pitanja porodica, stipendiranja djece, nabavke udžbenika i školskog pribora, zapošljavanja djece, jednokratne pomoći i drugo.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović uputio je pismo JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD Rudnici ""Kreka"" povodom obilježavanja 20. godišnjice od pogibije 180 rudara.

- Mada je prošlo dvadeset godina od velike tragedije koja je zadesila Rudnike ""Kreka"", s bolom se sjećam trenutka kada sam čuo vijest o pogibiji 180 rudara u jami ""Dobrinja-jug"". To je rana koju vrijeme ne liječi, posebno u srcima članova njihovih porodica i kolega rudara.

 

Ono što možemo uraditi i za što se Vlada FBiH konstantno zalaže jeste današnjim generacijama rudara stvoriti uvjete za što sigurniji rad i za što izvjesniju materijalnu egzistenciju

 

Direktor Rudnika Kreka dr.Rešad Husagić  je rekao da je Rudnik uradio sve štoje mogao.

-  Zbrinuli smo porodice i školovali djecu preko Fonda. Te aktivnosti i danas traju.