Javna tribina o energetskom sektoru u Konjicu

“Nisu slučajni učestali neosnovani napadi na našu kompaniju, jer su svi svjesni da mi danas jedini u ovoj zemlji imamo konkretne projekte. Svi drugi pričaju priču, ali mi imamo projekte i za Vranduk, mi imao projekat za blok 7 u Tuzli, za blok 8 u Kaknju. To zna konkurencija i zato im smetamo"""", rekao je generalni direktor JP EPBiH Amer Jerlagićna javnoj trobini o energetskom sektoru

27. avgust 2010.

    Javna tribina o energetskom sektoru  u Konjicu

 

    Planirana ulaganja oko 6 milijardi eura

 

Nisu slučajni učestali neosnovani napadi na našu kompaniju, jer su svi svjesni da mi danas jedini u ovoj zemlji imamo konkretne projekte. Svi drugi pričaju priču, ali mi imamo projekte i za Vranduk, mi imao projekat za blok 7 u Tuzli, za blok 8 u Kaknju. To zna konkurencija i zato im smetamo"""", rekao je generalni direktor JP EPBiH Amer Jerlagić

 

U Konjicu  je 26. avgusta održana  javna tribina na kojoj se govorilo o razvoju energetskog sektora u Federaciji. O ovoj temi, velikom broju prisutnih građana govorili su ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH, Vahid Hećo, generalni direktor Elektroprivrede BiH, Amer Jerlagić i direktor Hidroelektrana na Neretvi, Omer Macić, javlja RTV Mostar.

U svom izlaganju Omer Macić posebno je istakao izvanredne rezultate koje je ova podružnica EPBiH  ostvarila u ovoj godini. Sa krajem augusta proizvedeno je oko milijardu i 362 miliona kWh električne energije, čime je plan proizvodnje prebačen za 46 procenata. “HE na Neretvi svojim potencijalom je prisutna i bit će prisutna u ukupnom životu građana četiri općine ovog područja – Konjica, Prozora, Jablanice i Mostara”, naglasio je Macić i dodao:

- Mi hoćemo da budemo, i jesmo, aktivan privredni subjekt u rješavanju svih pitanja koja su vezana za naše kapacitete i objekte, a čine život građana ovog područja, sliva rijeke Neretve.U ovom trenutku ulažemo u objekte, uglavnom infrastrukturnog karaktera, oko 35 miliona maraka. To su objekti koji su direktno vezani za rješavanje životnih pitanja ovdašnjeg stanovništva, poput puteva, vodovoda, mostova itd. Uskoro će se bitno poboljšati uslovi i kvalitet života na obalama Jablaničkog jezera"", rekao je Macić. Kao primjer naveo je izgradnju mosta između čelebića i Lisičića, čime će se riješiti životno pitanje barem 10 hiljada stanovnika, te potpuno promijeniti život na tom području.

Generalni direktor EPBiH, Amer Jerlagić rekao je kako nisu slučajni učestali neosnovani napadi na ovu kompaniju, jer su svi svjesni da """"mi danas jedini u ovoj zemlji imamo konkretne projekte. Svi drugi pričaju priču, ali mi imamo projekte i za Vranduk, mi imao projekat za blok 7 u Tuzli, za blok 8 u Kaknju"". To zna konkurencija i zato im smetamo"""", rekao je Jerlagić. On je podsjetio kako izgradnja novih energetskih objekata znači priliku za zapošljvanje hiljada ljudi. Naveo je i kako je bitno opredjeljenje da se krene u integralni pristup rijeci Bosni. Tu bi se radi o poslovima koje će gotovo u cjelosti realizovati domaće firme.

- Što se tiče Hercegovine, opredjeljenje EPBiH je da se u Konjicu formira sjedište podružnice za obnovljive izvore električne energije, a tu se prvenstveno misli na 12 malih HE koje će se uskoro graditi na rijeci Neretvici, gdje će takođe poslove dobiti domaće firme.

Planirana je i realizacijaprojekta vjetroparka Podveležje. Prije dva dana smo od Evropske komisije dobili saglasnost da postajemo lider tog projekta, u ovom regionu. EK će nas pratiti i nekim kreditnim sredstvima, obezbijediti grant sredstva za prve dvije vjetroturbine i možda, ako bude sve kako treba, do oktobra uspijemo postaviti kamen-temeljac na Podveležje, a ako ne to će biti vrlo brzo"", naglasio je direktor EPBiH.

- Kada bi se sabrale sve planirane investicije, vidjeli bismo da imamo dva-do tri budžeta FBiH, ne računajući skupe termo-kapacitete. Za takve projekte lako se može doći do kredita, tako da ti projekti praktično sami sebe finansiraju i to je najsvjetlija tačka onoga što danas ima BiH. Samo je 39 posto iskorišteno vodnih potencijala i mislim da je to naš pravi naftni kartel i da kroz energetiku BiH može postati, ono što više puta govorim, Luksemburg Balkana, dodao je Amer Jerlagić.

Ministar Vahid Hećo je podsjetio na projekte izgradnje u energetskom sektoru, za koje su bili nađeni i respektabilni strateški partneri iz Njemačke, Austrije i Kazahstana. """"Međutim, očito, mnogi su se prepali za svoje pozicije, i počeli su to obarati. Ministarstvo je ponovo pokrenulo projekat i Vlada je jednoglasno podržala projekat izgradnje šest termoelektrana, 16 hidroelektrana, šest vjetroelektrana, ukupne investicione vrijednosti negdje oko 6 milijardi eura. To su ogromna sredstva za naše prilike, uzimajući u obzir da je budžet FBiH negdje oko milijardu i pol KM, a ovo je negdje oko 12 milijardi KM"""", dodao je Hećo.

""""Stanje na svjetskom tržištu je tako da ono vapi za električnom energijom, a mi imamo resurse koji nisu dovoljno iskorišteni i možemo ih staviti u funkciju. Traže se strateški investitori, partneri, a nosioci su naše dvije elektroprivreede i rudnik Banovići i mi ćemo izaći kao pobjednici kada je u pitanju ovaj energetski sektor"""", istakao je Vahid Hećo.

Hećo  je rekao i kako je prioritet ministarstva bila izgradnja jedinstvenog energetskog sektora, u čemu se uspjelo. """"Kada je najveća kriza, rudari su zadovoljni, samo zato jer smo napravili jedinstveni koncern, na čelu sa EPBiH, koja je stabilana i jaka. Stvorili smo jake pretpostavke da preko koncerna izvršimo modernizaciju rudnika. Planirano je u naredne tri godine da se uloži oko 500 miliona u modernizaciju, da se podigne produktivnost, da naši rudnici budu spremni za objekte koje imamo namjeru graditi"""", dodao je ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.