Za efikasnije poslovanje i zaštitu okoliša 7,9 miliona eura

Ugovor o uvođenju novih tehnologija, u skladu sa normama Evropske unije, za deponovanje uglja na depou 1 TE Tuzla, vrijedan 7,9 miliona eura, potpisali su 12. avgusta predstavnici njemačko-češkog konzorcija Einžinjering Doberšek i KSK gospoda Michael Rutten i Damir Dordevič i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić. Inače, projekat zamjene sistema za deponovanje uglja u TE Tuzla finansiran je iz IDA kredita Svjetske banke a realizuje se u okviru projekta Power IV, čiji je jedan od osnovnih ciljeva podržavanje primjene i poštivanje regulative za zaštitu okoliša u proizvodnim objektima.

12. avgust 2010.

     Novi  ugovor JP Elektroprivreda BiH

 

    Za efikasnije poslovanje i zaštitu okoliša 7,9 miliona eura

 

 

Ugovor o uvođenju novih tehnologija, u skladu sa normama Evropske unije, za deponovanje uglja na depou 1 TE Tuzla, vrijedan 7,9 miliona eura, potpisali su 12. avgusta predstavnici njemačko-češkog konzorcija Einžinjering Doberšek i KSK gospoda Michael Rutten i Damir Dordevič i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić.

Ugovorom, u čiju realizaciju je uključeno i šest domaćih firmi (Tehnopetrol, Tehnograd, TTU, Elcom i Deling iz Tuzle te Rudstroj iz Kaknja) koje će realizovati gotovo 50 procenata ugovorenog posla, 3,6 miliona eura, predviđeno je građevinsko uređenje dijela podloge depoa 1 u TE Tuzla, nabavkla i ugradnja jednog kombinovanog uređaja sa strijelom dužine 36 metara za odlaganje i uzimanje uglja sa depoa, rekonstrukcija sistema transporta uglja sa depoa za blokove 3,4 i 5 u TE Tuzla i modernizacija sistema za upravljanje i nadzor transporta uglja sa depoa.

Realizacijom potpisanog ugovora, u roku do 22 mjeseca nakon sticanja uslova efektivnosti, biće zamijenjen stari, skupi i neefikasni sistem korištenja buldožera za utovaranje i istovaranje uglja, oko 3,7 miliona tona uglja godišnje, značajno će se povećati fleksibilnost u korištenju i optimiziranju zaliha uglja na depou, povećati korištenje raspoloživih kapaciteta na depou i smanjiti troškovi unutrašnjeg transporta uglja u TE Tuzla.

- Realizacije ovog posla za Elektroprivredu ima dvije bitne značajke: gotovo polovinu posla obaviće domaće firme, čemu ćemo težiti i u realizaciji naših slijedećih  sličnih investicionih projekata, i novi doprinos zaštiti okoliša – značajno će se smanjiti emisija polutanata iz dimnih plinova, smanjiti emisija ugljene prašine, minimizirati rizik od požara a uspješnije će se prikupljati i odvoditi površinske procjedne vode sa depoa. I u ovom poslu striktno smo poštivali norme Evropske unije pa, ne bez razloga, ponovo kažem da je EPBiH već odavno u EU, istakao je Amer Jerlagić.

Inače, projekat zamjene sistema za deponovanje uglja u TE Tuzla finansiran je iz IDA kredita  Svjetske banke a realizuje se u okviru projekta Power IV, čiji je jedan od osnovnih ciljeva podržavanje primjene i poštivanje regulative za zaštitu okoliša u proizvodnim objektima.