BiH ima najveće energetske potencijale u regiji

Bh političko-privredna delegacija predvođena premijerom Mustafom Mujezinovićem, generalnim direktorom JP EPBiH Amerom Jerlagićem , direktorom EPHZHB Matanom ®arićem, pomoćnikon federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Hilmom Šehovićem, te predstavnicima lokalnih zajednica boravila je dvodnevnoj posjeti svjetskom energetskom divu, kompaniji RWE AG, najvećoj njemačkoj i trećoj evropskoj kompaniji iz oblasti energetike.

09. avgust 2010.

   BiH ima najveće energetske potencijale u regiji

 

Bh političko-privredna delegacija predvođena   premijerom Mustafom Mujezinovićem, generalnim direktorom JP EPBiH Amerom Jerlagićem , direktorom EPHZHB Matanom ®arićem, pomoćnikon federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Hilmom Šehovićem, te predstavnicima lokalnih zajednica boravila je  dvodnevnoj posjeti  svjetskom energetskom divu, kompaniji RWE AG, najvećoj njemačkoj  i trećoj evropskoj kompaniji iz oblasti energetike.  Cilj posjete bio je upoznavanje  s iskustvima u investiranju u nove energetske objekte uz  primjenu najsavremenijih tehnologija, te razmjena mišljenja o budućem razvoju energetskog sektora u BiH i regiji.

 

Zvanični dio posjete počeo je  obraćanjem  izvršnog  potpredsjednika RWE Power AG Gerda Jagera, nakon čega su prezentirane aktivnosti i planovi kompanije RWE na području jugoistočne Evrope.

Pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Hilmo Šehović izložio je domaćinima plan razvoj energetskog sektora u Federaciji BiH u sljedećih tri do šest godina s osvrtom na izgradnju novih elektrana, posebno onih na ugalj. Razmjenjena su međusobna iskustva i  planovi a s obzirom na ogromna iskustva RWE Power AG, posebno je bilo riječi o izgradnji i eksploataciji termoelektrana.

 

Nakon posjete, te obilska RWE-a  termoelektrana premijer Mujezinović je istakao da u realizaciji velikih projekata treba insistirati na primjeni najviših standarda.

- Velike projekte u BiH treba posmatrati iz ugla onoga ko bude investitor i partner na takvim projektima, dok lokalna zajednica u BiH te državna i federalna vlada pri njihovoj realizaciji trebaju insistirati na primjeni najviših standarda, istaknuo je premijer .

 

Nakon informiranja o visokim standardima koji se primjenjuju u termoelektranama njemačkog RWE, Mujezinović je ocijenio da je riječ o dostupnoj tehnologiji koja samo utiče na godine eksploatacije objekta. Mora se insistirati na nekim stvarima kao što je ekologija i to je praktično ono što smo ovdje željeli vidjeti, te kako elektrana to može dostići, kazao je premijer.

 

Komentirajući protivljenja lokalnih zajednica projektima izgradnje hidroelektrana u našoj zemlji, Mujezinović smatra da je takvo protivljenje nekada pozitivno, kada ide u korist cijele zajednice, ali je u nekim slučajevima i negativno jer razbija veliki projekt.

-  Zato se u ovakvim projektima to uvijek mora raditi sinhronizovano. Kod velikih projekata uvijek su važne dobre pripreme, ne može se dozvoliti da se sve završi, a da se onda javi neko da oponira projektu, kazao je Mujezinović.

 

Premijer smatra da bi takve odnose trebalo u pravilu regulisati zakonima te kod velikih projekata imati čvrste dogovore sa lokalnim zajednicama, i ne realizirati ih tamo gdje se lokalna zajednica kao cjelina tome protivi, ali, u tom slučaju lokalna zajednica ne bi imala  puno pravo da traži pomoć, a da ništa ne radi ili ne nudi drugo rješenje.

 

Predstavnici njemačkog energetskog giganta RWE istakli su kako su njihovi budući investitorski planovi usmjereni na područje jugoistočne Evrope  s posebnim fokusom na BiH. Istaknuto je da se, što se tiče energetskog potencijala, Bosna i Hercegovina nalazi na samom evropskom vrhu.