Alpiq : Projekt Blok 7 u TE Tuzla je iznimno važan za cijelu Bosnu i Hercegovinu

Kompanija Alpiq, je od 1. do 3. avgusta ove godine za predstavnike najuticajnijih bosanskohercegovačkih medija organizirala informativnu posjetu sjedištu ove kompanije u švicarskom gradu Oltenu. Nakon što je učestvovala u pretkvalifikacijskom tenderu JP ""Elektroprivreda BiH"", za Blok 7 u Termoelektrani Tuzla, kompanija Alpiq je izabrana za kvalificiranog kandidata u procesu strategijskog partnerstva.

04. avgust 2010.

    Švicarski Alpiq organizirao posjetu predstavnika bh. medija sjedištu kompanije u Oltenu

 

    Alpiq : Projekt Blok 7 u TE Tuzla je iznimno važan za cijelu Bosnu i Hercegovinu

Švicarski ""Alpiq"" nastao je spajanjem dviju elektroenergetskih firmi - ""Atel"" i EOS. Električnom energijom snabdijeva trećinu švicarskih domova, a svoje usluge nudi u 30 zemalja u Evropi. Zapošljava oko 10.500 radnika.

Kompanija Alpiq, je od 1. do 3. avgusta ove godine za predstavnike najuticajnijih bosanskohercegovačkih medija organizirala  informativnu posjetu sjedištu ove kompanije u švicarskom gradu Oltenu.

Nakon što je učestvovala u pretkvalifikacijskom tenderu JP ""Elektroprivreda BiH"", za Blok 7 u Termoelektrani Tuzla, kompanija Alpiq je izabrana za kvalificiranog kandidata u procesu strategijskog partnerstva.

 

Ukoliko ""Alpiq"" dobije na tenderu za učestvovanje u izgradnji ove elektrane, obezbijedio bi 80 posto finansijskih sredstava, a  cijeli projekt  iznosi 766 miliona eura iako će se tačan iznos znati tek nakon provedene kompletne fizibiliti studije.

Elektroprivreda BiH bila bi stopostotni vlasnik ove elektrane, a prema programu gradnje elektroenergetskih objekata u FBiH njena realizacija počela bi 2012. i trebala bi biti završena 2017. godine.

Tokom posjete Direktor ""Alpiqa"" za centralnu i jugoistočnu Evropu Petar Dworak novinarima je predstavio kompaniju, naglasivši  da je ""Alpiq"" evropska kompanija za proizvodnju električne energije te da iz tog razloga želi poslovati i s Bosnom i Hercegovinom.  Dworak je, između ostalog, predstavljajući  kompaniju i sve njene aktivnosti prezentirao i prijedloge za realizaciju projekta Blok 7 u TE Tuzla.

Alpiq se zalaže za partnerstvo, rečeno je tokom posjete, Partnerstvo znači kovanje trajnih  odnosa s kupcima na temelju obostranog interesa, otvorenosti  i povjerenja. Partnerstvo također znači udruživanje snaga kako bi se postigao uspjeh. S tim na umu slušamo naše klijente, njihove potrebe i nudimo  im fleksibilna rješenja, To otvara horizonte koji se nas vode naprijed. Partnerstvo je osnova na kojoj ulazimo u odnose sa klijentima . Tokom posjete je rečeno da Alpig u svim segmentima poslovanja zapošljava dokazane stručnjake,. Svaki dan, 10.500 zaposlenika u 30 zemalja primjenjuju svoje znanje i iskustvo u službi kupaca i poslovnih partnera. Korporativna odgovornost ogleda se u pažljivom upravljanju sredstvima.

 

Za 2009. Alpiq je imao  konsolidirani prihod od blizu 15 milijardi franaka što je, kako kažu. solidan temelj  za dalji rast.

 
Tokom posjete sjedištu ove kompanije, rečeno je da  Alpiq vidi projekt u Tuzli- Blok 7, kao iznimno važan za cijelu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za JP ""Elektroprivreda BiH"", ali i za Alpiq-ove buduće angažmane u regionu.