Ministar Vahid Hećo posjetio RMU

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vahid Hećo sa saradnicima i predstavnicima Elektroprivrede BiH posjetio je 29. jula Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja „Zenica"", i tom prilkom održao radni sastanak sa članovima menadžmenta.Na sastanku sa generalnim direktorom zeničkog rudnika Senadom Sarajlićem, njegovim saradnicima i predstavnicima Nadzornog odbora RMU „Zenica"", delegacija federalnih zvaničnika razgovarala je o trenutnom stanju u rudniku

29. jul 2010.

   Ministar Vahid Hećo posjetio RMU ""Zenica""

Federalni ministar  energije, rudarstva i industrije, Vahid Hećo  sa saradnicima i predstavnicima Elektroprivrede BiH posjetio je 29. jula Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja „Zenica"", i tom prilkom održao radni sastanak sa članovima menadžmenta.

 

Na sastanku sa generalnim direktorom zeničkog rudnika Senadom Sarajlićem, njegovim saradnicima i predstavnicima Nadzornog odbora RMU „Zenica"", delegacija federalnih zvaničnika razgovarala je o trenutnom stanju u rudniku. Tom prilikom, dogovoreni su dalji pravci djelovanja, prije svega na saniranju posljedica požara koji se desio u jami „Raspotočje"".

 

“Vlada Federacije BiH je za ove namjene obezbijedila novčana sredstva u iznosu od 400.000 KM, a pomoć će biti planirana i u budžetu za narednu godinu”, izjavio je ministar Hećo.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnom procesu zaživljavanja jedinstvenog elektroenergetskog sektora, u kojem će značajnu ulogu imati rudnici i biti ravnopravni sa Elektroprivredom.

Hećo je Izjavio  da 1.400 zeničkih rudara ne treba strahovati za svoje plaće. „Sada se vidi koliki je značaj uspostavljanja koncerna Elektroprivrede BiH u čijem sastavu su i rudnici. Sada se  u svakom trenutku može interventno djelovati prema onima kojima je neophodna pomoć. Rudarima u Zenici plaće više neće kasniti“, izjavio je Hećo.

Direktor Rudnika Zenica Senad Sarajlić izrazio je zahvalnost na brizi resornog federalnog ministra, naglasivši da će zenički rudari ove godine proizvesti za oko 40.000 tona uglja više nego prošle godine.

“Prosječna ovogodišnja mjesečna proizvodnja iznosila je oko 27.000 tona uglja, a za dodatno povećanje, od dvije do tri hiljade, potrebna su novčana sredstva od oko milion KM. Naši planovi su dalje povećanje proizvodnih rezultata, te ulaganja u mehanizaciju i opremu, ali i podizanje standarda rudara”, kazao je Sarajlić.

 

Zaključeno je, između ostalog, kako se problemi trebaju prevazići angažmanom svih snaga i resursa Koncerna Elektroprivreda BiH i da rudari zeničkih rudnika ne trebaju brinuti za svoju budućnost.