Delegacija Kineske korporacije Guodian posjetila Elektroprivredu BiH

Delegacija Kineske korporacije Guodian jedne od najvećih elektroprivrednih kompanija u Kini koju je predvodio zamjenik predsjednika Korporacije Qiao Baoping, posjetila je 26. jula Elektroprivredu BiH i sastala se sa članovima Uprave. Sagovornici su razmijenili informacije o mogućnostima za uspostavu konkretnih odnosa u realizaciji projekata, pri čemu su gosti iz Kine izrazili interes za saradnju u oblasti proizvodnje vjetro i solarne energije, razmjenu opreme za elektroenergetske objekte, kao i savremenih tehnologija zasnovanih na uštedama i podizanju efikasnosti kapaciteta

 26. jul 2010.

    Delegacija Kineske korporacije Guodian posjetila Elektroprivredu BiH

Delegacija Kineske korporacije Guodian (China Guodian Corporation), jedne od najvećih elektroprivrednih kompanija u Kini koju je predvodio zamjenik predsjednika Korporacije Qiao Baoping,  posjetila je 26. jula Elektroprivredu BiH i sastala se sa članovima Uprave.  Sagovornici su razmijenili informacije o mogućnostima za uspostavu konkretnih odnosa u realizaciji projekata, pri čemu su gosti iz Kine izrazili interes za saradnju u oblasti proizvodnje vjetro i solarne energije, razmjenu opreme za elektroenergetske objekte, kao i savremenih tehnologija zasnovanih na uštedama i podizanju efikasnosti kapaciteta.

U obnovi postojećih i izgradnji novih elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH, što je jedan od planskih zadataka Federalne vlade, potrebni su investitori i investicije, i u tim okvirimo vidimo mogućnost proširenja saradnje sa odgovarajućim kineskim kompanijama u pogledu razmjene roba i tehnologija, rekao je premijer FBiH Mustafa Mujezinović koji je, sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vahidom Hećom, primio delegaciju ove korporacije .

Ističući zainteresovanost naših elektroprivreda da koriste iskustva kineske korporacije na ovom planu, ministar Hećo je najavio da će se kontakti i saradnja s tim ciljem nastaviti.

Predstavnici resornog federalnog ministarstva i elektroprivrednih preduzeća iz FBiH planiraju uzvratnu posjetu Korporaciji Guodian u Pekingu, kada bi se moglo očekivati i definiranje konkretnih oblika saradnje.