EPBiH privodi kraju elektrifikaciju područja ostvarenog povratka

U cilju stvaranja što kvalitetnijih uslova za život i povratak prognanika na njihova prijeratna ognjišta Elektroprivreda BiH od prestanka rata pa do danas kontinuirano ulaže u izgradnju i razvoj elektrodistributivne mreže. Prema planiranoj dinamici radova do kraja 2011. godine sva područja na kojima je ostvaren povratak, a nalaze se u nadležnosti Elektroprivrede BiH će biti elektrificirana. Generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić je istakao da se izgradnjom i obnovom elektrodistributivne mreže stvaraju uslovi za održivi povratak i preduslovi za povratak stanovništva na njihova prijeratna ognjišta

31. maj 2010.

    EPBiH privodi kraju elektrifikaciju područja ostvarenog povratka

 

U cilju stvaranja što kvalitetnijih uslova za život i povratak prognanika na njihova prijeratna ognjišta  Elektroprivreda BiH od prestanka rata pa do danas kontinuirano ulaže u izgradnju  i razvoj elektrodistributivne mreže. Prema planiranoj dinamici radova do kraja 2011. godine  sva područja na kojima je ostvaren povratak, a nalaze se u nadležnosti Elektroprivrede BiH  će biti elektrificirana.

 
Generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić je istakao da se izgradnjom i obnovom elektrodistributivne mreže stvaraju uslovi za održivi povratak i preduslovi za povratak stanovništva na njihova prijeratna ognjišta. " Osim značajnog poboljšanja naponskih prilika i boljih uslova za život ulaganjem u razvoj mreže stvara se mogućnost za razvoj privrede i priključenje novih potrošača što je od velikog značaja za ukupan razvoj države. Elektroprivreda osim u funkciji održivog povratka, kontinuirano ulaže u razvoj elektrodistributivne mreže na području svih sedam kantona.

 

U periodu od 2010. do 2012. godine u elektrodistributivnu djelatnost, uključujući i razvoj mreže u povratničkim područjima će biti uloženo 218, 5 miliona KM. Samo u protekloj godini smo u izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i modernizaciju mreže na području Bosansko-podrinjskog Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog i Kantona Sarajevo uložili 106 miliona KM- što je najveće ulaganje do sad ostvareno u jednoj godini . Cilj Elektroprivrede je da svi naši građani imaju kvalitetno snabdijevanje električnom energijom."

 

Projekti se realiziraju vlastitim sredstvima, sufinansiranjem putem Fonda za povratak BiH i u saradnji sa lokalnom zajednicom. Odabir povratničkih područja i stambenih objekata povratnika, te definisanja prioriteta ulaganja, vrše  se u koordinaciji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, resornim ministarstvima i lokalnom zajednicom. Ova koordinacija je u posljednje vrijeme intezivirana formiranjem ”Fonda za povratak BiH“, te apliciranjem lokalnih zajednica za projekte elektrifikacije povratničkih naselja, pri čemu Elektroprivreda BiH  pruža maksimalnu podršku lokalnim zajednicama.

 

Od 2007. do 2010. godine na povratničkim područjima je sanirano oko 5.558 priključaka izgrađeno i rekonstruisano ukupno 254 km elektrodistributivne mreže i 28 trafostanica.