Sarajevo Business Forum: Elektroprivreda BiH ponudila najveći broj projekata

Bosna i Hercegovina ima gotovo neiscrpne i nepotrošive energetske resurse koji mogu biti okosnica ekonomskog razvoja u budućnosti, rečeno je na panelu o energiji 7. aprila, drugog dana rada ""Sarajevo Business Foruma 2010."" Od ukupno 157 projekata koji su prezentirani na Forumu, u okviru panela, o energiji je predstavljeno više od 40 projekata iz ove oblasti.

07. april 2010.

  Sarajevo Business Forum

 

   Elektroprivreda BiH ponudila najveći broj projekata

 

Bosna i Hercegovina ima gotovo neiscrpne i nepotrošive energetske resurse koji mogu biti okosnica ekonomskog razvoja u budućnosti, rečeno je na panelu o energiji 7. aprila, drugog  dana rada ""Sarajevo Business Foruma 2010.""

 
Od ukupno 157 projekata koji su prezentirani na Forumu, u okviru panela, o energiji je predstavljeno više od 40 projekata iz ove oblasti.


U svom obraćanju prisutnim, federalni
ministar energije, rudarstva i industrije, Vahid Hećo je naglasio da je interes za ulaganje u energiju u BiH veliki i nije bezrazložan.

 - Moramo biti uporni da premostimo sve barijere koje se javljaju prilikom investiranja. S tim ciljem, Ministarstvo i Vlada Federacije BiH stoje na raspolaganju za pružanje pomoći. Očito je da je ovo nešto novo za nas i mnogi se i ne snalaze baš najbolje. Moramo pomagati elektroprivredama, kao nosiocima izgradnje ovih objekata, u procesu privlačenja investitora, pojasnio je Hećo.


On je podsjetio da Elektroprivreda BiH nudi najveći broj projekata, te je izrazio očekivanje da će ovo elektroprivredno preduzeće uspjeti pronaći strateške investitore.
 - Prvi signal biće nam javni poziv koji je oglašen za blok 7 TE Tuzla. Ukoliko uspijemo naći investitora za taj blok, siguran sam da ćemo biti uspješni i u realizaciji ostalih, kazao je ministar Hećo.

 
Federalni ministar
energije, rudarstva i industrije je, ovom prilikom, kazao da je BiH jedna od rijetkih zemalja sa raspoloživim količinama viška električne energije, i jedina je u regionu koja je izvozi. Prema riječima ministra Heće, razvoj sektora energetike u BiH može biti okosnica razvoja cjelokupnog ekonomskog razvoja naše države.


Direktor Razvojne banke Turske Abdullah Celik kazao je da u Turskoj postoji veliki interes za ulaganja u ovaj sektor.
 - Bez obzira na aktuelnu svjetsku ekonomsku krizu, postoji mnogo prostora i spremnosti za ulaganje u projekte iz oblasti energetike, i u tom smislu BiH ima šansu za veliki napredak, kazao je Celik. 

Predsjednik turskog telekoma  Kamil Gokhan Bozkurt takođe je mišljenja da BiH ima mnogo neiskorištenih potencijala.
 - Projekti koji su danas predstavljeni osiguravaju ekonomski razvitak BiH u budućnosti, prvenstveno kroz implementaciju projekata iz oblasti energetike, kazao je on.