U modernizaciju i revitalizaciju distributivnih kapaciteta uloženo 100 miliona KM

Od ukupno planiranih 141,5 miliona KM u 2009. godini za razvoj elektrodistributivne djelatnosti u domenu djelovanja Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH uspješno su realizovana investiciona ulaganja u iznosu od 100 miliona KM.Uprkos recesiji koja je uz ostatak svijeta zahvatila i našu zemlju, elektrodistributivna djelatnost u 2009. godine bilježi porast bruto distributivne potrošnje za dva procenta i neto potrošnje za pet procenata u odnosu na prošlu godinu. Distributivni gubici su u rangu prosjeka Evropske unije te je Elektroprivreda BiH jedina kompanija u okruženju koja se može pohvaliti gubicima manjim od deset procenata.

05. januar 2010.

   Distribucija

 

   U modernizaciju i revitalizaciju distributivnih kapaciteta uloženo 100 miliona KM         

  


Od ukupno planiranih 141,5 miliona KM u 2009. godini za razvoj elektrodistributivne djelatnosti u domenu djelovanja Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH uspješno su realizovana investiciona ulaganja u iznosu od 100 miliona KM.

Uprkos recesiji koja je uz ostatak svijeta zahvatila i našu zemlju, elektrodistributivna djelatnost u 2009. godine bilježi porast bruto distributivne potrošnje za dva procenta i neto potrošnje za pet procenata u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na elektroenergetski bilans neto distributivna potrošnja je povećana za jedan procenat dok je bruto potrošnja na nivou planirane. Uz povećanje distributivne potrošnje ostvareno je smanjene procenata gubitaka električne energije u odnosu na planirane. Distributivni gubici su u rangu prosjeka Evropske unije te je Elektroprivreda BiH jedina kompanija u okruženju koja se može pohvaliti gubicima manjim od deset procenata.

Na osnovu indikatora pouzdanosti snabdijevanja iz distributivne mreže ( SAIFI i SAIDI) koji su u 2009. godini praćeni na nivou podružnica i Društva za nivo srednjenaponske mreže i analizirani u odnosu na 2008. godinu ustanovljena je veća pouzdanost isporuke električne energije.

 

Učestalost prekida sistema je smanjena u svim podružnicama i na nivou cijelog Društva dok je trajanje prekida u većini podružnica znatno manje i ostvaruju se bolji rezultati u odnosu na prethodne periode. Stalna investiciona ulaganja u razvoj i kontinuirano održavanje elektrodistributivne mreže doprinose boljem funkcionisanju elektrodistributivnog sistema i samim time kvalitetnijoj i pouzdanijoj isporuci električne energije krajnjim kupcima.

Samo ulaganja u prva tri kvartala 2009. godine u elektrodistributivnu djelatnost uveliko su premašila ostvareni rezultat od 35 miliona KM iz 2008. godine. Od radova realiziranih u 2009. godini u periodu do 30. septembra u stalna sredstva je preneseno 30 miliona KM. U ovom periodu donesene su i nove investicione odluke čija je vrijednost oko 19 miliona KM. U trećem kvartalu je počela realizacija projekata iz kreditnog aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj te je u dosadašnjem periodu realizirano oko 10,1 milion KM. Realizacija kredita Evropske investicijske banke je planirana u cijelosti u 2011. i 2012.godini.

U narednom periodu predviđa se nastavak pozitivnog trenda u ostvarivanju planskih parametara u distributivnoj djelatnosti.