Delegacija Vlade FBiH i EPBiH posjetila RU „Kreka“

Premijer FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i v.d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH dr.sci. Sanel Buljubašić, posjetili su Rudnike uglja „Kreka“, lokalitet klizišta u Dubravi Donjoj kod Živinica i površinski kop „Šikulje“ RU „Kreka“ u Lukavcu.

Premijer Nermin Nikšić istakao je da su RU „Kreka“ povećali proizvodnju i da je to od velike važnosti za stabilizaciju elektroenergetskog sektora Federacije BiH.

- U prošloj godini smo imali mizerne količine električne energije za izvoz. Ove godine uspjeli smo da postavimo priču socijalnih cijena električne energije, a svako naredno povećanje će se desiti u skladu s tarifama. Mislim da je pošteno da oni koji žele više da troše, trebaju i da plate, dok će cijena ostati ista za one koji se zadržavaju na sadašnjoj potrošnji – objasnio je premijer. 

Premijer Nikšić je dodao i da su dnevni troškovi saniranja klizišta u Dubravi Donjoj između 150.000 i 200.000 KM, zbog čega su se svi akteri saniranja i udružili u ovom projektu.

V.d. generalnog  direktora  Elektroprivrede BiH dr.sci. Sanel Buljubašić istakao je da je RU „Kreka“ od početka ove situacije imaju veliku podršku Elektroprivrede BiH, nadležnog ministarstva i Vlade FBiH. Također je naglasio da „rudari kada hoće, mogu napraviti čudo“.

- Potrebna im je podrška u mehanizaciji i modernizaciji opreme, a s druge strane Elektroprivredi BiH su potrebne nove količine uglja. Posebno me raduje što je ponovo krenula proizvodnja - kazao je Buljubašić.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je naglasio da, uprkos problemima, rudari RU „Kreka“ svakodnevno povećavaju nivo proizvodnje, te ukazao na činjenicu da u FBiH nema dovoljno proizvedene električne energije i da predloženi tarifni model predstavlja mjere štednje. 

Elnur Dizdarević, v.d. direktora RU „Kreka“  je objasnio da je rudnik, u skladu s uputama federalnog rudarskog inspektora, proglasio vanredno stanje i pokrenuo mehanizaciju,  kojom se u proteklih nekoliko dana od klizišta štite naselja.

-  Uz pomoć teške mehanizacije uspjeli smo staviti klizište pod kontolu. Nadam se da ćemo u narednim danima sanirati nastalu štetu - rekao je Dizdarević.