Skupština usvojila Plan poslovanja za period 2024.-2026. godina

Na osamdesetoj (vanrednoj) Skupštini JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. – Sarajevo, održanoj 26.marta 2024. godine, usvojen je Plan poslovanja JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo za period od 2024. do 2026. godina. Planom je projicirano racionalno i efikasno poslovanje uz ostvarenje dobiti, što će biti osnov za finansiranje ulaganja u JP Elektroprivreda BiH u narednom periodu, uključujući i njegova zavisna društva.

Ukupna proizvodnja električne energije u periodu 2024.-2026. godina planirana je u obimu 18.027 GWh. Proizvodnja iz hidroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije učestvuje u prosjeku sa 22,9%. Ostatak se odnosi na termoelektrane, vjetroelektrane i solarne elektrane. U sve tri planske godine, planirana je proizvodnja električne energije iz VP „Podveležje“ u iznosu od 126 GWh godišnje. Planirana proizvodnja iz FNE  povećevat će se tokom planskih godina, te će u 2026. godini iznositi 25 GWh.

U narednom periodu aktivnosti JP Elektroprivreda BiH biće usmjerene na izgradnju i razvoj novih elektrana, rast udjela obnovljivih izvora, energetsku efikasnost, smanjenje emisija CO2 i prestrukturiranje rudnika.

Ukupni investicioni plan u trogodišnjem periodu iznosi 1,74 milijardi KM, prije svega je namjenjen za potrebe kapitalnih ulaganja u nove i zamjenske proizvodne objekte  iz obnovljivih izvora. Predviđen je početak izgradnje HE „Janjići“, kao i početak izgradnje drugih novih proizvodnih objekata, od kojih su vjetroelektrana „Vlašić“ i nekoliko solarnih elektrana.

Potrebno je posebnu pažnju posvetiti poslovanju zavisnih društava rudnika uglja, kroz poboljšavanje poslovanja, na način da se izvrši dokapitalizacija i modernizacija rudnika, te prestrukturiranje, s ciljem povećanja produktivnosti i pozitivnog poslovanja.

Za dokapitalizaciju rudnika predviđeno je ulaganje  25,2 miliona KM po već donesenim odlukama, u skladu sa raspoloživim sredstvima, radi obezbjeđenja stabilne i održive proizvodnje uglja u obimu potrebnom za planirani rad termoelektrana. 

U prethodnom periodu JP Elektroprivreda BiH je kroz avanse za nabavku uglja već podržala zavisna društva rudnike uglja sa oko 220 mil. KM, što je uticalo na finansijsku mogućnost budućeg investiranja kako za svoje djelatnosti tako i za potrebe rudnika uglja.

Za trogodišnji period planirana je nabavka uglja u količini 14,008 miliona tona.

U skladu sa Zakonom o električnoj energiji Federacije BiH u planskom periodu slijedi i osnivanje Operatora distributivnog sistema kao posebnog pravnog lica koje bi nastalo izdvajanjem distributivne djelatnosti iz JP Elektroprivreda BiH.

U 2024. godini JP Elektroprivreda BiH planira proizvesti 5.921  GWh električne energije  i ostvariti 1, 27 milijardi KM ukupnog prihoda. Planirana dobit prije oporezivanja je 0,9 miliona KM.

Više informacija o Planu poslovanja za period 2024.-2026. godina dostupno je OVDJE.