Olovo dobija alternativno napajanje električnom energijom

Zahvaljujući izuzetnoj saradnji između općina Olovo i Ilijaš i Elektroprivrede BiH Olovo će, za maksimalno tri mjeseca, dugoročno riješiti višedecenijski problem napajanja električnom energijom u zimskim mjesecima. Direktori EPBiH i tuzlanske firme Deling, pobjednice na međunarodnom tenderu, Amer Jerlagić i Omer Delalić, potpisali su 2. novembra ugovor vrijedan 1,5 miliona KM o alternativnom napajanju Olova električnom energijom

03. novembar 2010.

    Olovo dobija alternativno napajanje električnom energijom

                                  

Zahvaljujući izuzetnoj saradnji između općina Olovo i Ilijaš i Elektroprivrede BiH Olovo će, za maksimalno tri mjeseca, dugoročno riješiti višedecenijski problem napajanja električnom energijom u zimskim mjesecima. Direktori EPBiH i tuzlanske firme Deling, pobjednice na međunarodnom tenderu, Amer Jerlagić i Omer Delalić, potpisali su 2. novembra ugovor vrijedan 1,5 miliona KM o alternativnom napajanju Olova električnom energijom iz Vareša preko Nišića sa dva srednjenaponska voda ukupne dužine od oko 19 kilometara. Postavljanjem ovih vodova gotovo da će se u potpunosti izbjeći nerijetke beznaponske pauze u zimskim mjesecima koje su nastajale na vodovima iz pravca Kladnja prema Olovu, jedinim dosadašnjim izvorom električne energije za općinu Olovo.

- Prvi put u istoriji EPBiH Olovo dobiva alternativni izvor električne energije čime se obezbijeđuje  kontinuirano, kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom domaćinstava i privrede olovske općine ali i Vareša i nekih manjih okolnih mjesta. Time Olovo izlazi iz svojevrsne energetske ovisnosti od uspješnosti funkcionisanja dalekovoda iz Kladnja čiji je rad često bio uslovljen klimatskim ćudima planinskog prevoja Karaula, istakao je, prilikom potpisivnja ugovora, direktor EPBiH Amer Jerlagić, posebno naglasivši svoje zadovoljstvo što je ovaj zahtijevan posao, na međunarodnom tenderu, dobila domaća firma.

-  Dobro znajući probleme Olova sa snabdijevanjem električnom energijom firma Deling je spremna da ugovorene poslove umjesto za planiranih 90 dana završi u upola kraćem roku, za 45 dana, i mi ćemo učiniti sve da taj svoj rok i ostvarimo jer za to imamo značajnu pomoć i od lokalne zajednice, rekao je Omer Delalić, direktor Delinga.

Ugradnjom podzemnog 35kV i 10(20) kV kabla na trasi dugoj gotovo 19 kilometara  značajno će se poboljšati i uvezivanje distrubutivnih mreža ED Sarajevo i ED Zenica, a garantni rok za izvedene poslove  je 12 mjeseci od dana obavljenih radova. Prilikom potpisivanja ugovora posebno je istaknuta dobra saradnja sa općinama Olovo i Ilijaš te izražena nada da će se ona nastaviti i tokom narednih planiranih investicionih poslova EPBiH na području ovih općina, a posebno na novim mogućnostima plasmana električne energije iz budućih proizvodnih kapaciteta u općini Olovo.