Najveća mjesečna proizvodnja u poslijeratnoj istoriji RMU Breza

Protekli mjesec će u poslijeratnoj istoriji Rudnika Breza biti zabilježen po izuzetnim proizvodnim rezultatima. Iskopano je skoro 50.000 tona uglja što je rekordna proizvodnja od rata do sada. Situacija se bitno popravila otkad su rudnici u sastavu Elektroprivrede BiH. Sada je, kažu rudari tri puta lakše i samo da se nastavi sa ulaganjima, bilo bi još ljepše. Uvezivanje sa Elektroprivredom komoratima je donijelo bolje plaće i veću sigurnost na radu

02. novembar 2010.

    ZD RMU Breza

 

    Najveća mjesečna proizvodnja

    u poslijeratnoj istoriji Rudnika

 

Protekli mjesec će u poslijeratnoj istoriji Rudnika Breza  biti zabilježen po izuzetnim proizvodnim rezultatima. Iskopano je skoro 50.000 tona uglja što je rekordna proizvodnja od rata do sada.

-  Ovakvim  rezultatima prethodila je temeljna priprema kapaciteta. Pripremili smo se za period kada  treba ostvariti maksimalnu proizvodnju, kada ugalj svi traže, kazao je direktor RMU Breza ćamil Zaimović. To su između ostalih, ulaganje u rekonstrukciju i preseljenje širokog čela na novu lokaciju, rad u glavnim slojevima, aktiviranje površinskog kopa koji je dao dobre rezultate, uvođenje četverobrigadnog rada, te osvježavanje sa novom stručnom radnom snagom. Velika zasluga pripada i tehničkom i nadzornm osoblju, od sredneg, višeg do visokog  kadra .

 

Izuzetan poslovni podvig  ostvaren u  brezanskom rudniku  rezultat je uz ostalo i dobre motivacije komorata koji su se, podsjetimo, za svoja prava svojevremeno borili štrajkujući glađu u jamama.

 

Situacija se bitno popravila otkad su rudnici u sastavu Elektroprivrede BiH. Sada je, kažu rudari tri puta lakše i samo da se nastavi sa ulaganjima, bilo bi još ljepše. Uvezivanje sa Elektroprivredom  komoratima je donijelo bolje plaće i veću sigurnost na radu, no oni očekuju i obećana ulaganja u novu opremu.

 

U brezanskom rudniku su u međuvremenu riješili i problem tužbi rudara zbog zaostalih potraživanja, našli način da radno angažiraju oko 300 invalida rada koji su čekali posao i uz finansijsku podršku Vlade FBiH počeli povezivanje deceniju nepovezanog radnog staža,