Bez jakog energetskog sektora upitan razvoj BiH

Javna tribina ""Izgradnja vjetroparka na platou Podveležja"""", u organizaciji Ministarstva privrede Hercegovačko- neretvanskog kantona, održana je 29. septembra u prepunoj sali Mjesne zajednice Podveležje u Mostaru. ""Ovo su projekti koji će pokrenuti kompletno dobro ove države. Ovoj regiji nedostaje energije, a mi imamo našu vodu, naš ugalj, naš vjetar i budućnost BiH je isključivo u energetici koja će za sobom povući sve ostale privredene grane"", rekao je na tribini generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić

29. septembar 2010.

    Izgradnja vjetroparka na platou Podveležja

    Bez jakog energetskog sektora upitan razvoj BiH

Jerlagić : Ovo su projekti koji će pokrenuti kompletno dobro ove države. Ovoj regiji nedostaje energije, a mi imamo našu vodu, naš ugalj, naš vjetar i budućnost BiH je isključivo u energetici koja će za sobom povući sve ostale privredene grane

Javna tribina ""Izgradnja vjetroparka na platou Podveležja"""", u organizaciji Ministarstva privrede Hercegovačko- neretvanskog kantona, održana je 29. septembra u prepunoj sali Mjesne zajednice Podveležje u Mostaru. Ministar privrede HNK, Esad Humo u uvodnom izlaganju je rekao, pored ostalog, kako sve više jača spoznaja da su tradicionalni izvori energije poput nafte ili uglja pri kraju i da se svijet okreće obnovljivim izvorima.

Generalni direktor EPBiH, Amer Jerlagić je pozdravio predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti HNK  predstavnike grada Mostara i MZ Podveležje. On je upoznao prisutne  da je Elektroprivreda  na više kantona i više lokacija održala svoje prezentacije.

- Kroz ovu Tribinu  smo predvidjeli  da vas u Mostaru, odnosno ovdje na Podveležju upoznamo o onom šta EPBiH želi i misli praviti u narednom periodu, prije svega vezano za HNK. Nakon nekoliko uvodnih riječi o kompaniji, Amer Jerlagić je izvršio prezentaciju svih investicionih projekata izgradnje novih elektroenergetskih objekata u BiH - termoelektrana, hidroelektrana i vjetroparkova. Riječ je o 15 projekata, čija je ukupna investicijska vrijednost blizu 3,6 milijardi eura, čijim bi pokretanjem bilo zaposleno na hiljade ljudi. U fazi izgradnje 11.000 a u fazi eksploatacije 3.500 zaposlenih.

Jerlagić je rekao da je projekat vjetroparka na Podveležju podijeljen u dva dijela – prvi dio su prve dvije vjetroturbine, koje su u projektu Evropske komisije, a nakon toga bi išlo još 14 vjetroturbina.
-  Imamo velike želje da dobijemo ovaj projekt. Naš zadatak je da do jula iduće godine prve dvije vjetroturbine budu u pogonu ukoliko dobijemo sve ove dokumente, a želja EP BiH je da čim dobijemo koncesiju u narednih mjesec dana uplatimo za lokalnu zajednicu onaj iznos koji smo predvidjeli u našoj koncesiji, naglasio je Jerlagić.

Jerlagić je pojasnio kako je prva faza vjetroparka investicija vrijedna oko 55 miliona eura, te da će taj projekat EP BiH raditi samostalno, bez ikakvih partnera, kao  i sve projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, osim za termo-blokove, za koje se traže strateški partneri. Elektroprivreda je jedina kompanija koja ima sva neophodna istraživanja na ovom lokalitetu. Imamo okolinsku dozvolu i sve neophodne dokumente do urbanističke saglasnosti za  ovaj projekt i smatramo da smo jedan od najozbiljnijih kandidata po  budućem okončanju ovog tendera.

Jerlagić je posebno govorio o  saradnji sa lokalnim zajednicama:
- Idemo prema prijateljskom okruženju i stvaranju korektnog odnosa Elektroprivrede i lokalne zajednice. Elektroprivreda traži koncesije za svoju budućnost i za bolju budućnos ove i ostalih regija gdje budemo gradili bilo koji potencijal. On je posebno istakao da se maksimalna pozornost daje domaćim kompanijama koje mogu obaviti  75 do 80 posto radova.

- Ako ne bi bilo ovih investicija, od 2018. godine Elektroprivreda  neće biti izvoznik električne energije, bit će uvoznik, a samim tim više nećemo vladati cijenama električne energije, naglasio je na kraju Tribine Jerlagić

Generalni direktor EPBiH  je oštro demantovao glasine da je EP BiH u službi bilo koje stranke ili politike. On je objasnio kako EPBiH želi ući u skoro 3,6 milijardi eura investicija, naglasivši da je to istinska  budućnost BiH. Elektroprivreda BiH je 90 procentno državna kompanija i mi radimo za narod Bosne i Hercegovine jer bez  jake Elektroprivrede, bez  jake energetike, nema sigurnosti društva.