ALPIQ dostavio ponudu

Početak sedmice, ponedjeljak 20 septembra , bio je izuzetno uspješan za Elektroprivredu BiH. Kao prvo u sef Elektroprivrede BiH pohranjena je netom pristigla kovertirana i zapečaćena ponuda švicarske kompanije ALPIQ za strateško partnerstvo sa EPBiH u izgradnji bloka 7 TE Tuzla. Time će, bez obzira šta Alpiq-ova ponuda sadrži, a što će biti objelodanjeno na javnom otvaranju 01. oktobra, ponedjeljak, 20. septembra 2010. godine, ući u istoriju kompanije dugu 64 godine.

21. septembar 2010.

    ALPIQ dostavio ponudu    

 

Početak sedmice, ponedjeljak 20 septembra , bio je izuzetno uspješan za Elektroprivredu BiH. Kao prvo u sef Elektroprivrede BiH pohranjena je netom pristigla kovertirana i zapečaćena ponuda švicarske kompanije ALPIQ za strateško partnerstvo sa EPBiH u izgradnji bloka 7 TE Tuzla. Time će, bez obzira šta Alpiq-ova ponuda sadrži, a što će biti objelodanjeno na javnom otvaranju  01. oktobra, ponedjeljak, 20. septembra 2010. godine, ući u istoriju kompanije dugu 64 godine.

Drugi značajan posao za Elektroprivredu također je okončan u ponedjeljak. U Kaknju je potpisan Program prijateljskog okruženja između EPBiH i Općine Kakanj, vezan za izgradnju bloka 8 TE Kakanj, odnosno Ugovor za njegovu realizaciju „težak“ tri miliona KM čijom realizacijom će biti riješeni, prije svega, brojni infrastrukturni problemi pet kakanjskih mjesnih zajednica.

I, kao treće, na sastanku koji je organizovao premijer Vlade Federacije Mustafa Mujezinović, a prisustvovali su ministar Vahid Hećo, predstavnici ministarstava prostornog uređenja, okoliša i turizma, trgovine te poduzetništva i obrta kao i članovi NO, bez predsjednika Zijada Džemića, i Uprava Elektroprivrede BiH,  EPBiH je dobila jasan nalog:
 „Kada je riječ o bloku 7 TE Tuzla, treba bez odlaganja nastaviti tenderske procedure u skladu sa odlukama Vlade FBiH i sa Zakonom o javnim nabavkama“, stoji, između ostalog u saopštenju sa pomenutog sastanka u Vladi FBiH, uz zahtjev premijera FBiH da se što prije pokrene i tenderski proces za blok 8 u TE Kakanj.

Do ovih rezultata, svakako, nije se došlo preko noći. Sastanak u Vladi Federacije održan je da bi Vlada FBiH još jednom, javno, potvrdila svoje opredjeljenje za razvoj i prosperitet Federacije ali i BiH u cjelini jer je riječ o projektima od opštedruštvenog interesa, od interesa za upošljavanje postojećih kapaciteta, od značaja za smanjenje nezaposlenosti, u svrhu  poboljšanja standarda i izglednije budućnosti.

 

Program prijateljskog okruženja također je rezultat višemjesečnog rada timova EPBiH i Općine Kakanj i on predstavlja samo nastavak dosadašnje uspješne saradnje između ove lokalne zajednice i EPBiH koja će biti, svakako, nastvaljena u periodu realizacije investicionog projekta izgradnje bloka 8 TE Kakanj.

Svakako najznačajniji događaj je prispjeće ponude  švicarske kompanije ALPIQ AG, za koju su njeni autori nedavno u Sarajevu, na konferenciji za štampu, izjavili da sadrži sve elemente i principe partnersta sa EPBiH.

„Ponuda koja je u EPBiH stigla desetak dana prije zakonskog roka samo je potvrda da smo sve poslove oko strateškog partnerstva uradili po strogo utvrđenoj proceduri, da je stručni tim, formiran 10. maja, i koji je radio sve do raspisivanja tendera 19. augusta, dakle više od tri mjeseca a ne tri dana kako nam nedobronamjerni pokušavaju spočitavati, temeljno pripremili uslove tendera što je i rezultiralo pomenutom ponudom“, kaže generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić i dodaje:

„Kada 01. oktobra, u 11,00 sati zvanično, komisijski, otvorimo ponudu, analiziramo njen sadržaj, slijede pregovori o osnovnim principima eventualnog partnerstva čiji rezultat bi trebao biti okvirni ugovor o strateškom partnerstu koji se može zaključiti samo uz saglasnost Skupštine Društva, u skladu sa Odlukom Vlade Federacije. Pred nama je gotovo dvije godine posla prije nego što postavimo temeljac za blok 7 u TE Tuzla koji je istinski zamjenski proizvodni kapacitet za naredni period, a koji nam omogućava da od izvoznika ne postanemo uvoznik električne energije“, kaže Jerlagić.

Zbog svega pobrojanog Elektroprivreda BiH očekuje da će u narednom periodu imati veću, prije svega političku, podršku za realizaciju istorijskog investicionog projekata na ovim prostorima čija je vrijednost bezmalo 800 miliona eura a čije će ostvarenje dugoročno davati pozitivne impulse razvoju Federacije i Bosne i Hercegovine u cjelini.