Ozvaničen početak istražnih radova za buduću HE Vranduk

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, federalni premijer Mustafa Mujezinović, ministar za energiju, rudarstvo i industriju u Vladi FBiH Vahid Hećo, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, načelnik zeničke općine Husejin Smajlović i generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić kao i brojni drugi zvaničnici prisustvovali su 15. septembra u naselju Vranduk, početku istražnih radova za buduću istoimenu hidrocentralnu.

15. septembar 2010.



 

Ozvaničen početak istražnih radova

za buduću HE Vranduk


 

Radi se o objektu koji nema veću snagu, ali simbolično predstavlja veliki projekt jer njime započinje dugogodišnji ciklus realizacije većeg broja elektroenergetskih objekata, među kojim devet hidrocentrala, pet termoelektrana i dvije vjetroelektrane, izjavio je generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, federalni premijer Mustafa Mujezinović, ministar za energiju, rudarstvo i industriju u Vladi FBiH Vahid Hećo, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, načelnik zeničke općine Husejin Smajlović i generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić kao i brojni drugi zvaničnici prisustvovali su 15. septembra  u naselju Vranduk, početku istražnih radova za buduću istoimenu hidrocentralnu.

- Radi se o objektu koji nema veću snagu, ali simbolično predstavlja veliki projekt jer njime započinje dugogodišnji ciklus realizacije većeg broja elektroenergetskih objekata, među kojim devet hidrocentrala, pet termoelektrana i dvije vjetroelektrane. Njihova vrijednost je više milijardi KM, izjavio je generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić.

Izgradnja protočne hidrocentrale „Vranduk„ instalirane snage oko 20 megavata, trebala bi trajati oko četiri godine, a vrijednost investicije je stotinu miliona KM.

Na prigodnoj svečanosti istaknuto je da gradnjom HE „Vranduk„ najviše koristi treba imati lokalna zajednica, kojoj će pripasti najveći dio od koncesione naknade, kao i više infrastrukturnih objekata, koji će biti izgrađeni u okviru „Programa prijateljskog okruženja“ koji su Općina Zenica i Elektroprivreda BiH potpisali prije nekoliko mjeseci.