Domaćem konzorciju posao vrijedan 54,5 miliona KM

Dosljedno provodeći dugoročnu poslovnu politiku angažovanja domaćih kompanija na svim poslovima za koje posjeduju reference JP Elektroprivreda BiH je 2. septembra sa konzorcijem Malcom-Umel-Deling zaključila najveći pojedinačni poslijeratni ugovor vrijedan 54,55 miliona KM.Riječ je o Ugovoru, kojeg su potpisali Amer Jerlagić, generalni direktor EPBiH, i direktori Umela i Delinga, Nedžad Aščerić i Omer Delalić, o rekonstrukciji i izgradnji 391 elektrodistibutivnog objekta na području svih pet ED podružnica: Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica.

02. septembar 2010.

    Nova investicija JP Elektroprivreda BiH

    Domaćem konzorciju posao vrijedan 54,5 miliona KM

          

Rekonstrukciju i izgradnju 391 elektrodistributivnog objekata na području pet elektrodistributivnih podružnica obaviće konzorcij Malcom-Umel-Deling koji je ovaj posao dobio na jakom međunarodnom tenderu

 

Dosljedno provodeći dugoročnu poslovnu politiku angažovanja domaćih kompanija na svim poslovima za koje posjeduju reference JP Elektroprivreda BiH je 2. septembra  sa konzorcijem Malcom-Umel-Deling zaključila najveći pojedinačni poslijeratni ugovor vrijedan 54,55 miliona KM.

 

Riječ je o Ugovoru, kojeg su potpisali Amer Jerlagić, generalni direktor EPBiH, i direktori Umela i Delinga, Nedžad Aščerić i Omer Delalić, o rekonstrukciji i izgradnji 391 elektrodistibutivnog objekta na području svih pet ED podružnica: Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica.

 

Ugovor će se realizovati u naredne tri godine, po sistemu „ključ u ruke“, a očekivani efekti su izgradnja 140 kilometara novih distributivnih vodova i niskonaponske mreže, rekonstrukcija/sanacija oko 600 km postojećih vodova, te izgradnja novih transformatorskih stanica 10(20)/0,4 kV čime će se povećati instalisani kapaciteti u ovim objektima za više od 20 MVA.

Realizacijom ovog projekta značajno će se poboljšati kvalitet napajanja električnom energijom postojećih kupaca, kao i kvalitet distributivne mreže što će uticati na daljnje smanjenje distributivnih gubitaka kao i smanjiti troškovi održavanja elektroenergetskih objekata i dužina beznaponskih pauza.

- Posebno zadovoljstvo mi pričinjava činjenica da su ovaj posao, koji se finanasira iz kredita Evropske investicione banke, u okviru projekta Power IV, na jakom međunarodnom natječaju osvojile domaće kompanije Malcom, Umel i Deling u čije mogućnosti smo se već uvjerili na ranije zaključenim i realizovanim poslovima. Sasvim sam siguran da ćemo, u skladu sa našim dugoročnim poslovnim opredjeljenjem, mnoge naše naredne investicione poslove povjeriti domaćim kompanijama čime ćemo značajnije doprinijeti ukupnom razvoju privrede Federacije, i BiH u cjelini, zapošljavanju a, samim tim, i poboljšanju standarda življenja, istakao je Amer Jerlagić prilikom potpisivanja Ugovora

Svoje zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora izrazili su i predstavnici konzorcija posebno naglasivši da će poslovi biti urađeni na vrijeme i prema standardima JP EPBiH, što će im biti nova, značajna referenca za njihovo i buduće angažovanje na realizaciji inveticionih projekata EPBiH kojima su iskazali punu podršku.