Velike nade polažemo u energetski sektor

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr.Vahid Hećo primio je 27. avgusta predstavnika misije Međunarodnog monetarnog fonda Khaleda Abdulkadera s kojim je razgovarao o planovima investiranja, proizvodnje, restruktuiranja i privatizacije u oblastima koje se u portfelju ovog ministarstva.Sastanku su prisustvovali i generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, izvršni direktor Elektroprivrede HZHB Ivica čule, te pomoćnik resornog ministra Hilmo Šehović.

27. avgust 2010.

    Ministar Hećo sa predstavnicima MMF-a

    Velike nade polažemo u energetski sektor


Velike nade polažemo u energetski sektor koji može privući najviše stranih investicija. Za određene projekte već su obezbijeđena sredstva. U ovoj oblasti u narednih nekoliko godina očekuju se investicije vrijedne više od šest milijardi eura, - kazao je ministar Hećo

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr.Vahid Hećo primio je 27. avgusta  predstavnika misije Međunarodnog monetarnog fonda Khaleda Abdulkadera s kojim je razgovarao o planovima investiranja, proizvodnje, restruktuiranja i privatizacije u oblastima koje se u portfelju ovog ministarstva.

Sastanku su prisustvovali i generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, izvršni direktor Elektroprivrede HZHB Ivica čule, te pomoćnik resornog ministra Hilmo Šehović.

- Velike nade polažemo u energetski sektor koji može privući najviše stranih investicija. Za određene projekte već su obezbijeđena sredstva - kazao je ministar Hećo, istučući kako se u ovoj oblasti u narednih nekoliko godina očekuju investicije vrijedne više od šest milijardi eura.

Govoreći o nastavku privatizacije, ministar je gosta upoznao s Planom privatizacije kojeg je usvojila Vlada FBiH. Kada je riječ o procesu restruktuiranja, to se prije svega odnosi na namjensku industriju i uspostavljanje Koncerna EP BiH, pojasnio je Hećo.

- MMF predviđa rast GDP-a u Bosni i Hercegovini od 0,5 posto, a da bi se taj rast još i povećao, potrebno je dodatno stimulisati domaću potražnju - kazao je Abdulkader, te istakao potrebu reforme korporativnog sektora u cjelini.

Kako je dodao, nakon okončanja posjete misija MMF-a će dati određene preporuke kako ekonomija naše zemlje ne bi previše ovisila o kretanjima na svjetskom tržištu.