Nastavljen pozitivan trend poslovanja

Elektroprivreda BiH posluje vrlo stabilno iako su se okolnosti na tržištu znatno pogoršale. U 2009. godini cijena struje na svjetskom tržištu iznosila je 83 eura po MW, a ove godine pala je na svega 46 eura, pa je pad prihoda izravna posljedica pada cijena struje. U prošloj godini smo od izvoza zaradili 182 miliona KM, a u ovoj godini za istu količinu električne energije 70 miliona manje. Što se tiče poslovanja EPBiH do kraja godine, očekuje se da će biti očuvani pozitivni trendovi, izjavio je generalni direktor Amer Jerlagić

19. avgust 2010.

   Press konferencija u EPBiH

 

   Nastavljen pozitivan trend poslovanja

Press- konferencija  koja je održana i Direkciji JP EPBiH 19. avgusta imala je za cilj prezentiranje šestomjesečnih rezultata poslovanja, projekcije za naredni perid  ali i davanje odgovora na niz nekorektnih napisa zasnovanih na netačnim činjenicama koje daju pogrešnu sliku o EPBiH kao jednoj od najuspješnijih kompanija.

Generalni direktor  Amer Jerlagić je govorio o nekoliko bitnih stvari koje su uticale na poslovanje u prvom polugodištu.

 

- Kada je u pitanju elektroenergetski bilans za 2010. godinu mogu s pravom reći da imamo izuzetno poslovno polugodište jer smo ostvarili povećanje proizvodnje za 1,3 procenta u odnosu na onu koja je predviđena bilansom i to u uslovima recesije, a za  3,8 odsto u odnosu na isti period 2009. godine. Ostvarili smo prodaju na otvorenom tržištu za 21 procenat veću nego što je planirana bilansom i za 13 procenata veću prodaju od one  u 2009. godini. U bilansu uspjeha se vidi da je EPBiH, u odnosu na plan usvojen na Skupštini, ostvarila 13,4 miliona KM manje troškova nego što je predviđeno.

Ono na što nismo mogli uticati, a veže se za 23-24 miliona KM jesu tri bitne stavke. Jedna stavka je 8,1 milion negativnih kursnih razlika nastalih porastom vrijednosti dolara na tržištu, a EPBiH, kroz projekte POWER I,II, III i IV, ima dolarsko zaduženje kod Svjetske banke.

Druga bitna velika stavka vezana za rashode na koju nismo mogli uticati je zakonom određeno stopostotno povećanje vodoprivredne naknade za četiri općine gdje imamo naše elektrane što je za 7,9 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

Treći trošak je prošlogodišnja majska  cijena uglja koja  nam je povećala troškove za 7,5 miliona KM tako da, praktično, imamo 23,5 miliona KM veće troškove po ta tri osnova nego što su bili u istom periodu 2009. godine.

Uzimajući u obzir sve to EP je ipak uštedila 13 miliona u odnosu na plan, a to  je sigurno rezultat vrijedan pažnje i gotovo jednako vrijedan onome kakav je bio 2009. godine, rekao je Jerlagić

 

Jerlagić je prezentirao podatke o svim sferama poslovanja EP BiH u posljednjih pola godine,čime je demantovao negativno pisanje nekih medija o ovoj kompaniji. On je izrazito naglasio da iz EPBiH  niti jedan fening nije otišao za bilo čiju kampanju.

 -  Elektrprivreda niti može niti želi raditi takve stvari !

Kada su u pitanju projekti i ulaganja u njihovoj realizaciju, gotovo svakom projektu EPBiH angažuje  domaće kompanije i njeno je određenje da u svakom projektu učestvuju domaće kompanije bilo kao članice konzorcija domaćih kompanija ili sa velikim procentom u realizaciji investicije.

Na neosnovane primjedbe  da je projekt od 15 miliona ulaganja u TE Tuzla ulaganje u „staro gvožđe” Jerlagić je rekao da pomenuta kombinovana mašina služi za mješanje ugljeva na depou, da je to ekološki projekt i da će tri bloka raditi najkraće do 2025. godine, a da je blok 7 takođe lignitni blok i da će raditi od 2017., odnosno narednih 30 i više godina te da je pomenuta investicija izuzetno korisna kako za proizvodnju tako i za zaštitu okoliša.

Na pitanja da li poslovni rezultat  utiče na vrijednost kompanije na berzi Jerlagić je rekao da kompanija na berzi stoji besprijekorno dobro sa vrijednošću dionice od oko 27 KM i da je EPBiH dobila više upita od Sarajevske berze da postane članica berze na kotaciji.

 

O realizaciji investicija za prvih pola godine rečeno je da je prešla iznos od sto miliona KM,

- Elektroprivreda je započela najveći investicioni ciklus u svojoj istoriji i ništa više ne može  ni usporiti ni zaustaviti da se nametne kao lider na tržištu električne energije na Balkanu. Mislim da ćemo ovu godinu, što se tiče investicija realizirati, na nivou 2009.,a možda  i više. Pripremaju se dva velika termobloka - blok 6 u TE Kakanj i blok 6 u TE Tuzla, radi se  o njihovoj revitalizaciji i modernizaciji, zatim tu je investiranje u projekte distribucije, ulaganje u telekomunikacije …, rekao je Jerlagić.

 

Na neizbježna pitanja o mogućem poskupljenju struje generalni direktor EPBiH izjavio je da ove godine neće doći do poskupljenja.
- Povećanja cijena električne energije zasigurno neće biti do 1. aprila 2011. godine. Cijena električne energije na svjetskom tržištu nema puno veze s našom cijenom jer mi našu cijenu formiramo na osnovu proizvodnih troškova naših elektrana. Što se tiče električne energije mi smo vlasnici tog blaga i mislim da BiH dugoročno može upravljati cijenom električne energije na način da nema drastičnih poskupljenja.


Elektroprivreda BiH, posebno je naglašeno,  posluje vrlo stabilno iako su se okolnosti na tržištu znatno pogoršale. U 2009. godini cijena struje na svjetskom tržištu iznosila je 83 eura po MW, a ove godine pala je na svega 46 eura, pa je pad prihoda izravna posljedica pada cijena struje. U prošloj godini smo od izvoza zaradili 182 miliona  KM, a u ovoj godini za istu količinu električne energije 70 miliona manje. Što se tiče poslovanja EPBiH do kraja godine, Jerlagić očekuje da će biti očuvani pozitivni trendovi.