Nova investicija JP EPBiH u TE Tuzla: Pet miliona KM za silos za pepeo

Generalni direktori JP Elektroprivreda BiH i Energoinvesta Sarajevo, Amer Jerlagić i Džemail Vlahovljak, potpisali su 2 juna Ugovor o izgradnji silosa za pepeo u TE Tuzla vrijedan 5,05 miliona KM, bez PDV-a, čime je EPBiH nastavila sa politikom dodjele poslova domaćim firmama koje za te poslove posjeduju reference i kurentne su na tržištu. Na konferenciji za novinare, održanoj nakon potpisivanja Ugovora, Jerlagić je istakao da Elektroprivreda BiH na ovaj način potvrđuje svoju opredijeljenost da što više investicionih poslova povjeri domaćim kompanijama.

02. jun 2010.

   Nova investicija JP EPBiH u TE Tuzla

 

    Pet miliona KM za silos za pepeo        

          

Generalni direktori JP Elektroprivreda BiH i Energoinvesta Sarajevo, Amer Jerlagić i Džemail Vlahovljak, potpisali su 2 juna Ugovor o izgradnji silosa za pepeo u TE Tuzla vrijedan 5,05 miliona KM, bez PDV-a, čime je EPBiH nastavila sa politikom dodjele poslova domaćim firmama koje za te poslove posjeduju reference i kurentne su na tržištu.

- Potpisivanjem ovog ugovora EPBiH potvrđuje svoje opredijeljenje da što više investicionih poslova povjeri domaćim kompanijama čime potpomažemo njihov ali i razvoj Federacije i Bosne i Hercegovine u cjelini. Realizacija naših dugoročnih investicionih planova „teških“ oko šest milijardi KM prilika je da damo novi zamah razvoju domaće privrede i mi ćemo istrajati u našem opredjeljenju za intenzivnijom saradnjom sa našim kompanijama u obostranom interesu, istako je Amer Jerlagić.

 

- Zadovoljstvo mi je što ćemo raditi još jedan značajan posao za EPBiH i nadam se da ćemo ga uspješno okončati kao i dosadašnje. Garancija za to su naše iskustvo u srodnim poslovima, u poslovima zaštite okoliša, ali i u projektovanju i realizaciji projekta, istakao je Džemail Vlahovljak, generalni direktor Energoinvesta. 

Riječ je o poslu koji će realizovati konzorcij Energoinvest i firma Butmir iz Sarajeva, u roku od osam mjeseci od dana potpisivanja ugovora, a odnosi se na istovremeni transport pepela sa blokova 4 i 5 i transport sa bloka 6 u paru sa nekim od blokova  4 i 5. Kapacitet instalacije za suho pražnjenje pepela iz silosa pepela 3000 m3 je 200 t/h po jednoj instalaciji, a sadržaj čvrstih čestica u izduvnom zraku na vrećastom filteru međusilosa i silosu pepela 3000 m3 mora  biti ispod 5 mg/m3, što je u skladu sa normama EU o zaštiti okoliša.

Ugovorom je predviđeno da se 90 procenata ukupno ugovornog iznosa isplaćuje sukcesivno, prema dinamici izvšene isporuke opreme, izvršenih radova i usluga, a 10 procenata isplati nakon uspješno završenog probnog pogona postrojenja. Ugovorom je predviđen dvogodišnji garantni rok na izvršene radove i opremu od dana izdavanja certifikata o završetku probnog pogona. U toku garantnog roka izvršilac je dužan da o svom trošku otkloni sve eventualne kvarove.