U Rudniku Kakanj u rad puštena savremena mašina vrijedna više od 1,1 milion KM

U jami „Haljinići"" Rudnika mrkog uglja „Kakanj"" 26. maja pušten je u proizvodni proces kombajn za izradu jamskih prostorija. Mašina će donijeti velike uštede u otvaranju novih jamskih prostorija, a to je jedna od najvažnijih faza rada za osiguranje masovnijeg, širokočelnog otkopavanja uglja. Vrijednost kombajna tipa „AM-50z-w"", iznosi više od 1,1 milion KM i planirano je da mašina bude otplaćena sredstvima koja su se do sada koristila za kupovinu eksploziva.

26. maj 2010.

    U Rudniku Kakanj u rad puštena savremena mašina vrijedna više od 1,1 milion KM

U jami „Haljinići"" Rudnika mrkog uglja „Kakanj"" 26.  maja  pušten je u proizvodni proces kombajn za izradu jamskih prostorija.

Vrijednost kombajna tipa „AM-50z-w"", iznosi više od 1,1 milion KM i planirano je da mašina bude otplaćena sredstvima koja su se do sada koristila za kupovinu eksploziva.

Mašina će donijeti velike uštede u otvaranju novih jamskih prostorija, a to je jedna od najvažnijih faza rada za osiguranje masovnijeg, širokočelnog otkopavanja uglja.

Upotrebom ovog stroja, izbjegava su teški rudarski rad na ručnom utovaru uglja, upotreba eksploziva i miniranje. Potpuno je automatizovan i opremljen sigurnosnim uređajima.

Proizvođač kombajna je poljski „Remag"", čiji je direktor Tadeusz Kopiec, certifikate za uspješno završenu obuku upravljanja kombajnom uručio za 26 radnika RMU „Kakanj"".