Koncern EPBiH: Najznačajniji poduhvat u historiji rudarstva u BiH

Kada Koncern Elektroprivrede BiH u potpunosti bude uspostavljen, biće to najznačajnija i najbolja kompanija u BiH i činiće okosnicu privrednog sistema i razvoja u našoj zemlji, ocijenio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo tokom sastanka sa menadžmentom Elektroprivrede BiH i sedam rudnika uglja koji su u sastavu ovog koncerna. Na sastanku u Sarajevu održanom 3. februara analizirane su realizovane i predstojeće aktivnosti na uspostavi ove kompanije.

04. februar 2010.

    Koncern EPBiH: Najznačajniji poduhvat u historiji rudarstva u BiH


Kada Koncern Elektroprivrede BiH u potpunosti bude uspostavljen, biće to najznačajnija i najbolja kompanija u BiH i činiće okosnicu privrednog sistema i razvoja u našoj zemlji, ocijenio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo tokom sastanka sa menadžmentom Elektroprivrede BiH i sedam rudnika uglja koji su u sastavu ovog koncerna. Na sastanku u Sarajevu održanom 3. februara  analizirane su realizovane i predstojeće aktivnosti na uspostavi ove kompanije.

Kako su istakli predstavnici JP EP BiH, njihove obaveze u narednom periodu odnosiće se na implementaciju Ugovora o vođenju poslova između JP EP BiH i rudnika uglja, harmonizaciju općih akata, te izradu trogodišnjeg plana Koncerna koji bi trebalo da u narednih nekoliko dana bude usvojen. Planirano je također, da u naredne tri godine, EP BiH u modernizaciju rudnika uloži 200 miliona KM.

Direktori rudnika iskazali su potpunu opredijeljenost Koncernu, ocijenivši da se radi o najznačajnijem poduhvatu i projektu u historiji rudarstva u našoj zemlji. Iste ocjene iznijeli su i sindikalni predstavnici rudara i energetičara, uz iskazanu potrebu za dodatnim ulaganjima u modernizaciju i sigurnost rudnika, kao i u zapošljavanje novih kvalifikovanih radnika.

Na sastanku je ukazano i na potrebu unaprjeđenja rada Koncerna na operativnom nivou. Imajući u vidu da je riječ o veoma ozbiljnom i zahtjevnom poslu, ministar Hećo je zatražio od svih aktera maksimalan napor kako bi uspostava Koncerna EP BiH bila okončana na najbolji mogući način i u što skorije vrijeme.