Elektroprivreda BiH spašava rudnik

Livanjski rudnik uglja ""Tušnica"", koji se zbog ekonomske krize i nemogućnosti plasmana našao u gotovo bezizlaznoj situaciji, spašen je zahvaljujući ""Elektroprivredi BiH"", koja je potvrdila potpisivanje ugovora o isporuci mrkog uglja iz Livna za TE ""Kakanj"" u količini od 25 000 tona u 2010. godini. Direktor ""Tušnice"" Niko Barać rekao je da su odgovorni iz ""Elektroprivrede BiH"" potvrdili potpisivanje ugovora, te da je utvrđen i plan isporuke po mjesecima, koji je na nivou isporučenih količina iz prošle godine.

11. januar 2010.

   Elektroprivreda BiH spašava rudnik ""Tušnica""

 

Livanjski rudnik uglja ""Tušnica"", koji se zbog ekonomske krize i nemogućnosti plasmana našao u gotovo bezizlaznoj situaciji, spašen je zahvaljujući ""Elektroprivredi BiH"", koja je potvrdila potpisivanje ugovora o isporuci mrkog uglja iz Livna za TE ""Kakanj"" u količini  od 25 000 tona u 2010. godini.

Direktor ""Tušnice"" Niko Barać rekao je da su odgovorni iz ""Elektroprivrede BiH"" potvrdili potpisivanje ugovora, te da je utvrđen i plan isporuke po mjesecima, koji je na nivou isporučenih količina iz prošle godine.

Barać je rekao da je u vezi sa dogovorom o isporuci uglja za TE Kakanj bilo velikih problema jer livanjski rudnik nije u sastavu EPBiH kao ostali rudnici u FBiH, ali da je zahvaljujući razumijevanju i višegodišnjoj poslovnoj saradnji ipak dogovoreno sigurno potpisivanje ugovora za ovu godinu.

- Zahvaljujući ugovoru sa Elektroprivredom BiH koji će biti potpisan ovih dana, rudnik „Tušnica“ će mjesečno ostvarivati realizaciju od 150.000 do 180.000 KM ili na godišnjem nivou od 1,8 do 2,2 miliona KM, a ukoliko uspijemo plasirati barem još 30 000 tona sitnog industrijskog uglja, onda bi ovu poslovnu godinu mogli završiti bez finansijskog gubitka"", pojasnio je Barać.

On je dodao da 120 radnika ""Tušnice"" potražuje još tri plate iz prošle godine, te da na lokaciji u Prologu od samozapaljenja već nekoliko mjeseci gori oko 50 000 tona lignita koji je bio pripremljen za zimsku sezonu, ali da su zbog ekonomske i finansijske krize narudžbe kupaca izostale, a rudnik doveden u gotovo bezizlaznu situaciju.