Svečana akademija povodom Dana rudara

Povodom Dana rudara FBiH, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli 20. decembra je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali predstavnici svih rudnika FBiH te javnog života. - Historijskim činom ulaska rudnika u zajednički elektroenergetski koncern stvorena je jedna od najjačih kompanija na Balkanu koja će sigurno biti osnova za razvoj kompletnog industrijskog sektora u BiH, rekao je između ostalog Vahid Hećo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije

21. decembar 2009.

 

Svečana akademija povodom Dana rudara

Povodom Dana rudara FBiH, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli 20. decembra  je održana svečana akademija kojoj su  prisustvovali  predstavnici svih rudnika FBiH te javnog života.

Na akademiji je rečeno da su  rudari i ove godine ispunili zacrtane poslovne planove. Do kraja godine očekuje se ostvarenje ovogodišnjeg proizvodnog plana u iznosu od oko 2,6 miliona  tona što je svojevrstan poslijeratni rekord.

- Uspjeli smo realizirati ideju staru više od 50. godina. Narednu 2010. poslovnu godinu očekujemo sa još većim ambicijama. Historijskim činom ulaska rudnika u zajednički elektroenergetski koncern stvorena je jedna od najjačih kompanija na Balkanu koja će sigurno biti osnova za razvoj kompletnog industrijskog sektora u BiH, rekao je između ostalog Vahid Hećo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

- U ovoj godini uradili smo sve neophodne poslove da bi koncern, u kojem je Elektroprivreda BiH i sedam rudnika iz Federacije, u narednoj godini prodisao punim plućima. Koncern je, to pokazuje niz aktivnosti koje su do sada preuzete, već zaživio pa njegov formalni start u narednoj godini dočekujemo potpuno spremni. Realizujući svoje planove razvoja koncern EPBiH direktno potiče  razvoj Federacije i BiH u cjelini. Izgradnja novih energetskih kapaciteta znači razvoj metalne industrije, razvoj poljoprivrede, transporta, građevinarstva, turizma, lokalnih zajednica... Sve to treba da bude u funkciji bolje budućnosti ne samo energetičara i rudara nego kompletne zajednice i siguran sam da ćemo u tome uspjeti, rekao je generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić.

Na svečanoj akademiji povodom Dana rudara uručena su i priznanja zaslužnim pojednicima i kolektivima.

Povodom Dana rudara 19 decembra  je i  u Sarajevu održana svečana sjednica, u organizaciji Samostalnog sindikata rudnika uglja BiH. Sjednici su, osim mnogobrojnih gostiju, prisustvovali i predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, te predstavnici JP Elektroprivreda BiH.