Potpisani ugovori između JP EPBiH i sedam rudnika FBiH

Potpisivanje ugovora o vođenju poslova između JP Elektroprivreda BiH, kao vladajućeg društva, i sedam rudnika Federacije BiH, kao zavisnih društava u koncernu Elektroprivreda BiH, obavljeno je 16. novembra u Sarajevu. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr.Vahid Hećo.

16. novembar 2009.

   Potpisani  ugovori između JP EPBiH i sedam rudnika FBiH

Potpisivanje ugovora o vođenju poslova između JP Elektroprivreda BiH, kao vladajućeg društva, i sedam rudnika Federacije BiH, kao zavisnih društava u koncernu Elektroprivreda BiH, obavljeno je 16. novembra u Sarajevu. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i  federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr.Vahid Hećo.

 

Ovim ugovorom regulisana su prava i obaveze ugovornih strana koji se odnose na upravljanje,  raspodjelu dobiti, pokriće gubitaka, snošenje rizika, odgovornosti i druga pitanja u ostvarivanju uspješnog poslovnog povezivanja i stvaranja uslova za efikasnije i ekonomičnije poslovanje.

 

Direktori  rudnika izrazili su zadovoljstvo što su rudnici konačno ušli u sastav EPBiH o čemu se govori već gotovo tri decenije. Naglašeno je da je ovo istorijski tenutak za rudnike kojim se rješavaju pitanja investicija, socijalna pitanja i mnogi drugi problemi. Posebna zahvalnost iskazana je resornom ministarstvu i ministru Vahidu Heći  koji su davali podršku za realizavciju ovog posla.

Koncern će učiniti zaokret u daljem razvoju Federacije. Ostvaren je  najveći projekat za državu poslije rata. Ovo je prvi korak u perspektivniju budućnost. Pred nama je taežak put i velika odgovornost u proizvodnji uglja i električne energije, rekli su predstavnici rudnika .

 

Generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić je rekao da današnjim potpisima dobijamo jednu od najjačih kompanija na Balkanu. Ovaj projekat, koji je pokrenulo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije  na čelu sa ministrom Hećom, će biti osnova za razvoj kompletnog industrijskog sektora u BiH. Sve ovo će dati nove podsticaje za modernizaciju, humanizaciju i bolje uslove rada naših rudara.

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo je naglasio zadovoljstvo što se privodi kraju uspostava jedne kompanije koja će biti motorna snaga za pokretanje kompletne privrede. „Samo činjenica da je Elektroprivreda i danas najjača kompanija u BiH daje nam za pravo da vjerujemo  će ovaj koncern biti temelj za razvoj cijelog privrednog sistema. Ovo je svečan dan na koji se dugo čekalo“, kazao je Hećo

 

Nakon potpisivanja ugovora predstavnici kompanije ""Price WatwerhouseCoopers"" prezentirali  su članovima Komisije za praćenje realizacije odluke o prenosu udjela FBiH u rudnicima uglja na JP EPBiH izvještaj o procjeni vrijednosti udjela Federacije BiH u sedam rudnika uglja čime se okončavaju poslovi na zaživljavanju Koncerna.