Elekrtoprivreda BiH i Općina Konjic potpisale ugovor o dodjeli koncesija za izgradnju 15 malih

U Konjicu je 23. februara potpisan ugovor između Elektroprivrede BiH i Općine Konjic o koncesiji za projektovanje, gradnju, korištenje i prijenos petnaest malih hidroelektrana na rijeci Neretvici na period od 30 godina. Ugovor su potpisali načelnik Općine Konjic Emir Bubalo i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić.Procijenjena vrijednost investicije za svih 15 mini hidroelektrana iznosi 67 miliona KM koje će osigurati Elektroprivreda BiH, instalirana snaga iznosit će 22 megavata, s godišnjom proizvodnjom od 83 gigavatsata.

23. februar 2009.

    Elekrtoprivreda BiH i Općina Konjic potpisale ugovor o dodjeli koncesija za izgradnju 15 malih hidroelektrana

U Konjicu je 23. februara  potpisan ugovor između Elektroprivrede BiH i Općine Konjic o koncesiji za projektovanje, gradnju, korištenje i prijenos petnaest malih hidroelektrana na rijeci Neretvici na period od 30 godina. Ugovor su potpisali načelnik Općine Konjic Emir Bubalo i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić.

 

Procijenjena vrijednost investicije za svih 15 mini hidroelektrana iznosi 67 miliona KM koje će osigurati Elektroprivreda BiH, instalirana snaga iznosit će 22 megavata, s godišnjom proizvodnjom od 83 gigavatsata.

 

""Izgradnja mini hidroelektrana biće obavljena u tri faze. Tokom prve, planirana je izgradnja četiri MHE, u drugoj pet, a u završnoj, trećoj fazi šest MHE”,kazao je Jerlagić.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda BiH aktivno radi da u što skorije vrijeme dobije neophodnu okolinsku dozvolu, kako bi mogla krenuti u dalje aktivnosti i gradnju MHE, što se očekuje početkom 2010. godine.

 

Vrijednost građevinskih radova iznosi 20 miliona KM, od čega će 70 posto radova izvoditi firme s područja općine Konjic, pod uvjetom da za to imaju pozitivne reference, stoji u potpisanom ugovoru.


Načelnik Općine Konjic Emir Bubalo je ovom prilikom istakao kako je gradnja MHE veoma značajna za Općinu Konjic, ne samo zbog dobiti od 10 posto ukupnog prihoda od proizvedene električne energije već i zbog mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta i angažovanja domaće radne snage.

 

Nakon što se završi gradnja i puste u pogon sve navedene MHE, a što se očekuje 2012. godine, na osnovu date koncesije Općina  Konjic imaće godišnje prihode od oko 1,2 miliona KM.