EPBiH 2016 - Rekordan prihod u iznosu 1,034 milijarde KM; početak izgradnje HE Vranduk; smanjenje cijena električne energije za određene kategorije

Elektroprivreda BiH u 2016.godini ostvarila je rekordan prihod u novijoj istoriji kompanije, u iznosu milijardu i 34 miliona KM, što je za 50 miliona više u odnosu na 2015.godinu. Ostvarena dobit u protekloj godini iznosi 12,86 miliona KM.

 Uprkos činjenici da je 2016.godina prva poslovna godina u uslovima otvorenog tržišta električne energije, te uprkos lošim hidrološkim i vremenskim uslovima, kontinuirana proizvodnja, uredno i stabilno snabdijevanje kupaca, ostvareni finansijski  rezultati značajno veći  od planiranih i rezultata sa kojima je okončana 2015.godina,  pokazatelji  su uspješnog poslovanja kompanije i doprinosa očuvanju elektroenergetskog sektora kao stabilnog dijela privrede BiH.
 
U protekloj godini u kapacitetima Elektroprivrede BiH, uz značajan  porast proizvodnje u termoelektranama Tuzla i Kakanj, proizvedeno je  7.244,7 GWh električne energije.  Ostvarenje proizvodnih rezultata većih  u odnosu na planirane, a značajno većih od rezultata u 2015.godini, bilo je moguće zahvaljujući visokoj pogonskoj raspoloživosti  proizvodnih kapaciteta i povećanoj proizvodnji uglja koja se u rudnicima Koncerna EPBiH približila količini 5 miliona tona. U odnosu na 2015. godinu, proizvodnja uglja u prošloj godini povećana je za cca  445.000 tona ili gotovo za 10%.

Prvi put u novijoj istoriji Elektroprivrede BiH, u 2016.godini smanjene su cijene za krajnje kupce električne energije na 110 kV, 35 kV i 10 kV mreži, ostalu potrošnju i javnu rasvjetu, što predstavlja potvrdu društveno odgovornog djelovanja i poslovanja kompanije.

Uz očuvanje pozicije najvećeg proizvođača i snabdjevača električnom energijom u državi, u 2016.godini Elektroprivreda BiH  zadržala je i status jednog od najvećih investitora u BiH. U okviru realizacije strateški najvažnijih projekata, započela je izgradnja HE Vranduk prve hidroelektrane od kraja 80-tih godina i prve na rijeci Bosni, objavljeni javni pozivi za izbor izvođača radova i usluga, te isporučilaca opreme za potrebe izgradnje Vjetroparka Podveležje, Nacrt sporazuma o kreditu za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla sa neophodnom dokumentacijom  uz zahtjev, proslijeđeni su Federalnom ministarstvu finansija za izdavanje garancija za kreditni aranžman za izgradnju Bloka.

U okviru nastavka procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH, usvojen je i plan ulaganja za period 2016-2018.godina,  u iznosu 329 miliona KM.

Ostvareni poslovni uspjesi u 2016.godini, potvrđuju  kontinuitet pozitivnog, likvidnog i stabilnog poslovanja Elektroprivrede BiH, uz redovno izmirivanje obaveza prema dobavljačima, državnim organima i institucijama, te zaposlenim i kreditorima.

Izvještaj o poslovanju u protekloj godini, Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo usvojio je na sjednici održanoj u četvrtak, 23.02.2017.godine.