Za izgradnju HE „Vranduk“ stiglo pet ponuda

Konačne ponude na Međunarodni javni poziv JP Elektroprivreda BiH za izgradnju Hidroelektrane „Vranduk“, dostavili su:

1. Konzorcij- RIKO d.o.o. – Slovenija i EURO ASFALT d.o.o  Sarajevo, BiH
2. JV STRABAG AG / Končar inžinjering za energetiku i transport, Lead Partner Strabag AG – Austrija i Hrvatska
3. CENGİZ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. – Turska
4. DONGFANG ELECTRIC CORPORATION LIMITED - Kina
5. Cooperativa Muratori & Cementisti - C.M.C. DI RAVENNA  - Italija


Evaluacija dostavljenih ponuda, koju provodi Stručni tim JP Elektroprivreda BiH, trebalo bi da bude okončana u narednih 30 dana.
S obzirom na to da se Međunarodni javni poziv za izgradnju HE „Vranduk“ realizuje prema  procedurama nabavke međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB) koje izgradnju  Hidroelektrane kreditiraju u iznosu 63,5 miliona Eura, izvještaj o evaluaciji svih pristiglih ponuda s prijedlogom Stručnog tima JP Elektroprivreda BiH za prihvatanje ponude koja je ocijenjena kao najpovoljnija, biće dostavljen na saglasnost bankama kreditorima (EBRD,EIB).

Međunarodni javni poziv za izgradnju HE “Vranduk” odnosi se na izradu projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekat), proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje postrojenja i puštanje u pogon.

HE ¨Vranduk¨ je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE ¨Vranduk¨ iznosiće oko 20 MW, dok je predviđena godišnja  proizvodnja  96,38 GWh.