Objavljen tender za izgradnju HE ¨Vranduk¨

JP Elektroprivreda BiH objavila je međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE ¨Vranduk¨. Javni poziv se odnosi na izradu projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekat), proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje postrojenja i puštanje u pogon.

 Dokumentacija za  pretkvalifikaciju se može dostaviti najkasnije do 17.aprila 2014. godine, nakon čega će JP EPBiH  izvršiti evaluaciju pristiglih aplikacija, a aplikanti koji se pretkvalifikuju,  u maju tekuće godine će dobiti zahtjev za dostavu ponuda.

Projekat HE ¨Vranduk¨ se finansira iz vlastitih i sredstava međunarodnih finansijskih institucija – Evropske banke za obnovu i razvoj  i Evropske investicione banke.

Kreditni aranžman sa EBRD-om je već potpisan i operativan je, a u toku je i proces odobravanja finansiranja projekta od strane EIB-a.

Ukupna vrijednost HE ¨Vranduk¨ je 127 miliona KM. 

 Istražni radovi  za izradu glavnog projekta HE ¨Vranduk¨ su u toku. Terenski istražni radovi su  praćeni i adekvatnim laboratorijskim ispitivanjima tla i stijena. Tokom istraživanja će se izvršiti  bušenje oko 40 istražnih bušotina na pregradnom profilu, ulaznoj građevini, strojari kao i duž buduće akumulacije HE ¨Vranduk¨.

Cilj istraživanja je  priprema  sveobuhvatne geološko-geotehničke, geofizičke i seizmološke podloge kako bi projektant glavnog projekta HE ¨Vranduk¨  mogao u što kraćem roku po ulasku u posao stvoriti uslove za početak izgradnje.

Okončana je i prva faza eksproprijacije nekretnina na lokaciji izgradnje HE ¨Vranduk¨ na području Općine Zenica. JP Elektroprivreda BiH je preuzela četiri nekretnine  na području MZ Vranduk, među kojima su stambeni objekti, građevinsko zemljište pod stambenim objektima, poljoprivredno i šumsko zemljište dok je sa šest vlasnika nekretnina ekspropisanih u prvoj fazi postupka, dogovorila i realizovala ulazak u posjed. Pokrenuta je druga faza eksproprijacije.

HE ¨Vranduk¨ je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju.kupaca električnom energijom.

Izgradnja  hidroelektrane  otvara  mogućnost zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative dok period  eksploatacije objekta omogućava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelom raznih vrsta naknada, poticaj za razvoj lokalne zajednice i FBiH.