Rukovodstvu SEER –a BiH predstavljena analiza Zakona o električnoj energiji sa osvrtom na uticaj na prestruktuiranje EPBiH

U prostorijama Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, 5. februara 2014. godine, održan je sastanak generalnog direktora i članova Uprave EPBiH sa rukovodstvom Sindikata elektroenergetskih radnika BiH, na čelu sa Omerom Sikirom, predsjednikom SEER–a BiH.

 Na početku sastanka, posvećenog Analizi uticaja novog Zakona o električnoj energiji na prestruktuiranje EE sektora, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor EPBiH  je  upoznao članove SEER–a BiH sa rezultatima kompanije ostvarenim u prošloj godini - dobiti većom od 35 miliona KM i izazovima koji se nalaze pred preduzećem– početak izgradnje Bloka 7 u TE ¨Tuzla¨, HE ¨Vranduk¨ i VE Podveležje.

 Predstavnici  SEER-a BiH su istakli zadovoljstvo ostvarenim poslovnim rezultatima u 2013. godini.

Emir Aganović, pomoćnik generalnog direktora za razvoj, prezentirao je Analizu uticaja novog Zakona o električnoj energiji na prestruktuiranje EPBiH, s ciljem upoznavanje sa izmjenjenim pravnim okvirom za EE sektor u cilju pripreme za učešće u izradi Programa prestrukturiranja sektora i pripreme za izradu plana            narednih aktivnosti EPBiH u pogledu prestrukturiranja.

Osnov za izradu zakona je Ugovor o energetskoj zajednici od 01. jula 2006. godine, odnosno obaveza harmonizacije legislative u skladu sa Direktivom 2009/72/EC o zajedničkim pravilima unutrašnjeg tržišta električne energije.

U analizi su predstavljene najvažnije promjene u odnosu na stari Zakon o električnoj energiji koje se između ostalog odnose na: javna usluga, razdvajanje djelatnosti, tržište električne energije, regulatorna komisija za električnu energiju, operator distribucije, snabdijevanje i trgovina, KV i NK kupci, energetska dozvola, te program o prestruktuiranju elektroenergtskog sektora u FBiH.

U skladu sa Privremenim smjernicama koje je usvojila Vlada FBiH, elektroprivredna preduzeća u Federaciji BiH imaju obavezu da, u skladu sa zakonskim propisima, Direktivom 2009/72/EC, Programom prestrukturiranja i pratećim dokumentima, izvrše funkcionalno, računovodstveno i upravljačko razdvajanje djelatnosti unutar kompanija do 30. septembra 2014. godine, uključujući i izdvajanje distributivne proizvodnje iz distribucije i njeno uključivanje u djelatnost proizvodnje.

Najznačajnije promjene koje donosi prestruktuiranje su jačanje strateške uloge Uprave, prebacivanje operativnih poslova na nove upravljačke strukture za svaku djelatnost, razdvajanje snabdijevanja i trgovine, funkcije potpore za svaku djelatnost, definiranje korporativnih funkcija potpore, izdvajanje segmenta proizvodnje i snabdijevanje iz djelatnosti distribucije u podružnicama, puno računovodstveno razdvajanje, te izdvajanje distribucije u zasebno pravno lice sa kao zavisno društvo u vlasništvu EPBiH.