JP EPBiH: 2013. godina investiciona u rudnicima Koncerna EPBiH

U povodu Dana rudara, dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor i članovi Uprave JP Elektroprivreda BiH posjetili su od 23 do 25. decembra 2013. godine, rudnike u sastavu Koncerna EPBiH.

Na sastancima članova Uprave JP Elektroprivreda BiH  i članova nadzornih odbora i uprava rudnika razgovarano je o ostvarenim rezultatima u proteklom periodu. Tom prilikom, istaknuta je zahvalnost JP Elektroprivreda BiH kao Vladajućem društvu u Koncernu EPBiH na kontinuiranim ulaganjima u rudnike, novoj mehanizaciji i rudarskoj opremi te pravovremenom  izmirenju obaveza prema rudarima.
Dr. Elvedin Grabovica generalni direktor JP Elektroprivreda BiH  u razgovorima sa čelnim ljudima rudnika istakao je da uz više od 115 miliona KM  realizovanih ulaganja,  protekla godina bila u znaku investicija u rudnike. ¨Investirali smo do sada više od 115 miliona KM u rudnike, u procesu nabavke je još  70 miliona KM i planiramo do kraja  2014. godine uložiti svih 204 miliona KM. Naredna  godina će biti u znaku početka  izgradnje elektroenergetskih objekata, prije svega Bloka 7 u TE ¨Tuzla¨¨ kazao je dr. Grabovica i naglasio važnost podrške rudnika koji će novim investicijama u termokapacitete dobiti mogućnost za plasman prozvedenog uglja i rudnicima osigurati izvjesnu budućnost. Od menadžmenta rudnika je kao i prethodnih godina zatražen maksimalan angažman na ostvarivanju pozitivnih poslovnih rezultata i proizvodnji kvalitetnog uglja.
Ulaskom rudnika u Koncern sa JP Elektroprivreda BiH stvorene su pretpostavke za razvoj rudnika, a izgradnja elektroenergetskih objekata otvara mogućnost njihovog opstanka. Sredstva se ulažu u nabavku opreme, modernizaciju i povećanje sigurnosti u radu. Cilj je povećanje produktivnosti rudnika uz povećanje proizvodnje i svođenje povreda rudara na minimum.
Program dokapitalizacije rudnika:
• RMU ¨Kakanj¨    -  planirano   66,9 miliona KM investirano   33    miliona   KM
• RU  ¨Kreka¨        -   planirano  53, 6 miliona KM investirano   31,8 miliona   KM
• RMU ¨Breza¨      -   planirano  32, 5 miliona  KM  investirano  24   miliona   KM
• RMU ¨Zenica¨     -   planirano  25, 5 miliona KM investirano   19,4 miliona  KM
• RMU Đurđevik     -  planirano 16, 4 miliona KM investirano     5,4 miliona   KM
• RU Gračanica       -   planirano    5,6 miliona  KM  investirano   102 hiljade   KM
• RU ¨Abid Loli樠 -  planirano     3,5 miliona  KM  investirano oko 3 miliona  KM