KfW odobrio 65 miliona Eura kredita Elektroprivredi BiH

Njemačka razvojna banka (Kreditanstalt für Wiederaufbau - KfW ) odobrila je JP Elektroprivreda BiH kredit za finansiranje izgradnje Vjetroparka „Podveležje“, u iznosu 65 miliona Eura unutar okvira razvojne saradnje između SR Njemačke i BiH. Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući i 3 godine grace perioda.

Ukupni troškovi  izgradnje Vjetroparka „Podveležje“ procjenjeni su na 71,80 miliona Eura. Uz  kredit  KfW-a, izgradnja će biti finansirana i sa 6,8 miliona Eura vlastitih sredstva JP Elektroprivreda BiH.

Kredit je zaključen između KfW-a  i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, te Federacije BiH koju predstavlja Ministarstvo finansija FBiH i JP Elektroprivreda BiH, kao krajnjeg korisnika.

U skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, Ugovor o kreditu su odobrili Parlament Federacije BiH, Predsjedništvo BiH, a ratifikovaće ga i  Parlamentarna skupština BiH.

S ciljem intenziviranja  projekta, Vlada SR Njemačke je putem KfW-a u prethodnom periodu JP Elektroprivreda BiH odobrila i grant sredstva za izradu Studije nultog stanja ptica i šišmiša za područje projektne lokacije Vjetroparka „Podveležje“.

Izgradnja Vjetroparka¨ Podveležje¨sa 16 vjetroagregata ukupne snage do 48 MW i mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije do 100 GWh, planirana je na platou Podveležja na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora, na oko 760 metara nadmorske visine. Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je dobila koncesiju na 30 godina.

Vjetropark „Podveležje“ prepoznat je kao jedan od projekata koji daju potporu očuvanju životne sredine i energetskoj efikasnosti i među strateškim je ciljevima JP Elektroprivreda BiH.